Antena do CB

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Grabarz
-
Kontakt:

Antena do CB

Post autor: Grabarz » 24 wrz 2005, 13:36

Witam!

Stałem się posiadaczem radia CB. Jest to President Benjamin. Jednak mam problem: nie mam anteny :( W związku z tym mam pytanie: jaką najlepiej zastosować, oraz w jakich cenach one występują. Na allegro widzałem anteny, ale ich cena wacha się od ok 50-120zł. Czy można taką antenę zbudować samemu? Jeśli tak to jak? Możecie podać jakieś ciekawe strony o tematyce CB? Byłbym bardzo wdzięczny

scainet
-

Post autor: scainet » 08 paź 2005, 12:45

Pozdrawiam kolege, napisz w wyszukiwarce google haslo "radioserwis" i wejdz na ta strone, bedziesz :D

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

szybki sposob na antene

Post autor: Pikczu » 25 mar 2006, 13:21

potrzebujesz 2x275cm drutu i kabel antenowy i leflektometr troszke zylki i masz antene

bedzie to antena cwierc fali z jedna przeciwwaga sprwadzona dziala i szybka w montazu
niestety promieniuje w kieruku przeciwwagi wiec wybierz w ktora stone wolisz przy montazu strojenie polega na skacaniu lub wydluzaniu promienika ( wsumie to przy wydluzaniu i skracaniu przciwwagi tez dziala strojenie) skruc co ci lepiej pamietaj aby kat byl rowny 90stopni
pamietaj tez o odizolowniu tych dwoch drotow one sie NIE STYKAJ RAZEM
jesli uzyjesz zylki jako izolatora przy zwiekszonej temp.zylka naciaga sie i kat ulegnie zmianie twoj wspolczynnik fali stojacej tez
milej zabawy
Załączniki
antena.JPG

Doktor
-

Post autor: Doktor » 26 kwie 2006, 20:49

Zakładam, ze antena ma być na samochodzie i że nie skorzystałeś z poprzedniej porady, gdzie gościu zapomniał o dołączeniu do swej porady działającego reflektometru i uwagi, że najczęstszą przyczyną uszkodzeń CB / a zwłaszca stopnia nadajnika/ jest próba podłączenia niedopasownej anteny. Zupełnym drobiazgiem jest już sposób montażu. Swoją drogą w Opolu jest pewnie z 15 serwisów, gdzie można o to zapytać, a wyszukiwarki są zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 kwie 2006, 23:24

Myślę ze powinieneś czytać dokładnie o reflektometrze pisałem:), ale to drobiazg
Druga sprawa popatrz na załącznik w moim poście raczej nie wygląda to na antenę samochodowa:) Grabarz nie pisał o antenie samochodowej. On chciał jakakolwiek wiec jak masz pisać pierdoly to lepiej nic nie pisz przeczytałem większość twoich postów na tym forum i w wiekszosci zwyczajnie sie czepiasz (bez obrazy)
Acha moze dla ciebie drobiagiem jest sposob montazu ale w tym przypadku jest to b.wazne

micik
-

Post autor: micik » 30 kwie 2006, 8:37

Witam! Kolega,,Pikczu” ma rację, ja też po przeczytaniu założonego postu, z góry założyłem, że Koledze chodzi o antenę stacjonarna, a nie o samochodową i taką uw Kolega opisał, ja dodam, że można to jeszcze zrobić prościej, ja swoją pierwszą zrobiłem w ten sposób, że wykorzystałam do tego celu wędkę bambusową, a do niej przymocowany zwykły grubszy drut nawojowy. Jeżeli chodzi o dostrojenie to wystarczy jak zrobi przeciwwagę trochę dłuższą, a potem dostrajając, będzie ją po kawałeczku przycinał, jedyne, co się Kolega pomylił, to, że jest to antena ćwierć falowa, bowiem jest to pół fali, ale nie ma się, co dziwić, bo wiele książek CB właśnie podaje, że jest to ćwiartka, jest to po prostu błąd, wystarczy zajrzeć do starszych literatur i tam pisze, że jest to pół fali. Bardzo ładnie jest to opisane w książce,,Zdalne kierowanie modeli”, ćwiartki nie można wykorzystać, ponieważ impedancja ćwiartki wynosi 150 Ohm i trzeba by było zastosować ćwierć falowy transformator dopasowujący. Tak po prawdzie to nie ma nawet anten samochodowych ćwierć fali, one są, ale mechanicznie, a elektrycznie to są one wydłużane za pomocą cewek wydłużających do tej pół fali, bo nie było by możliwości dostrojenia jej do nadajnika, ale temat rzeka i nie ma potrzeby się tym zbytnio przejmować, grunt żeby antena była w rezonansie, a z czego i jak jest wykonana, to jest najmniej istotne. Jeżeli nie posiadasz reflektometru, to idź na skróty i podepnij się z amperomierzem w zasilanie radiotelefonu i staraj się dostroić antenę do jak najmniejszego poboru prądu, rozstrojenie anteny powoduje gwałtowny przyrost tego prądu i odwrotnie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ