Problem z lampką rowerową

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian289
-
Kontakt:

Problem z lampką rowerową

Post autor: Damian289 » 28 wrz 2005, 19:30

Mam problem. Obiecałem znajomemu wymienić żarówke w lampce od roweru na diody super jasne. Problem polega na tym że bardzo słabo świecąi nie wiem czy jest możliwośc zmienienia tego tak aby dało się widzieć drogę. Może ktoś mi pomóc tylko prosiłbym prosto bo jestem amatorem i zajmuje się elektroniką hobistycznie. Diód jest 5 z czego jedna 10mm i cztery 5mm a napięcie zasilania wynosi 3V.

Raflles
-
Kontakt:

Post autor: Raflles » 28 wrz 2005, 23:33

Jeżeli jest tam rezystor ograniczający to zmienić jego wartość na mniejszą. Jeżeli nie ma to zwiększyć wydajność prądową zasilających baterii, jeżeli to nic nie zmieni to proszę pokazać schemat połączenia tych diod. Bo przyczyną słabego ich świecenia jest zbyt mały prąd płynący przez te diody, bo superjasne pobierają większy prąd niż normalne.

Pozdrawiam !!

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 29 wrz 2005, 15:46

Superjasne nie pobierają większego prądu... można przyjąć 20mA i tyle. Problem może leżeć w napięciu, 3V to troszkę mało dla nich. Musisz dać większe napięcie i rezystorem ograniczyć prąd do 20mA. Mówisz, że bardzo słabo świecą, to pojęcie względne. Zwykłe diody nie oświecą drogi tak jak żarówka w lampce, żeby przyzwoicie świeciło to musiałbyś dać z 10 diód po 5000 mcd a i to nie jest zbyt dużo do oświetlenia drogi. Ale już te 5 diód wystarczy, żeby było widać rowerzystę z oddali. Są specjalne diody dużej mocy (rzędu 4W), niestety dość drogie, ale cenowo wychodzi niewiele drożej dać jedną większą niż dużo miejszych. Taką diodą można już drogę oświetlić. Ja sam w swoim rowerze zamontowałem dodatkowe diody oprócz żarówki - mnie widać lepiej, zgodnie z przepisami, a prądu to ciągnie bardzo mało, baterie wystarczą na dłużej.

Awatar użytkownika
Damian289
-
Kontakt:

Post autor: Damian289 » 03 paź 2005, 19:29

ptolek pisze:Ja sam w swoim rowerze zamontowałem dodatkowe diody oprócz żarówki - mnie widać lepiej, zgodnie z przepisami, a prądu to ciągnie bardzo mało, baterie wystarczą na dłużej.
Możesz dać schemat bo nie miałem zbyt dużego kontaktu z diodami świecącymi i nie zabardzo wiem jak się do tego zabrać i jeszcze jak byś mógł podać jak te diody sie nazywają. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 paź 2005, 20:39

Jedna dioda za bardzo Ci nie pomoże bo będzie dużo prądu pobierać, ale możesz sprubować na diodzie super jasnej z soczewką ona mało pobiera, podobno mają 10000mcd i jak przeczytałem w gazecie kosztują 1,50szt. brutto! Wydaje mi się, że najleprzym wyjściem będzie dioda z soczewką!!

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 06 paź 2005, 18:03

Za diodami porozglądaj się na www.allegro.pl, szczególnie patrz na te o mocy powyżej 1W. Zwykłe z soczewką (które nazywam superjasne) pobierają tyle samo prądu co od dawna stosowane diody "sygnalizacyjne" (matowe, bez soczewki) ale dają wielokrotnie więcej światła. Jednak dopiero te diody o mocy 1W i więcej nadają się do oświetlania drogi. Najlepiej wykorzystać 3 akumulatorki 1,2V, napięcie dla tych LED-ów dużej mocy podawane jest 3,2-3,6V. Poświeci to dłużej niż zwykła żarówka i jaśniej(choć nie miałem okazji widzieć takiej diody w akcji).
To co zrobiłem w swojej lampce, to po prostu 2 diody podłączone równolegle i przez rezystor chyba 10Ω do baterii 3V ale nie polecam tak robić bo to za małe napięcie. Trzeba dać 3 baterie i odpowiedni rezystor. Nadaje się tylko dla zwiększenia widoczności mojego roweru na drodze.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 10 paź 2005, 20:47

Ja Cię rozumiem ptolek, ale niestety chodzi tu o oszczendzanie na bateriach!

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 11 paź 2005, 10:50

Bo w edw był artykuł i tam była żarówka do dynama rowerowego a nie na baterie, więc jasność była większa a co do baterii to polecam 3-4 akumulatorki 2Ah i więcej.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 11 paź 2005, 17:18

Dobra Marek nie o to chodzi ile i jakie mają być akumulatorki walczymy z diodami i ich poborem prądu, a nie z pojemnością akumulatorów. Z resztą akumulator ma sens jeżeli dużo korzystasz z niego! W zimie na przykład akumulator będzie do ... bo będzie za zimno dla niego. Baterie natomiast dłużej wytrzymają. Jeszcze jeden powód, jeżeli akumulatorek Ci się wyładuje to musisz go naładować. To potrzeba ładowarki i gniazdka i musisz przynajmniej 3 godziny ładować akumulatorek. Jeżeli chodzi o baterie tego problemu nie ma podjedziesz do najbliższego sklepu (kiosku) i kupisz baterie.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 12 paź 2005, 16:02

Oj Tranzystor. Znowu się sprzeczasz. Gdzie było powiedziane, że chodzi o oszczędność prądu ? Prawdę mówiąc diodami się bardzo dużo nie oszczędzi, jeżeli ktoś chce dobrze widzieć drogę. Akumulatorki wychodzą taniej w eksploatacji. Można podładować z dynama, choć jak już się ma dynamo to lepiej dać zwykła lampkę :D. Przede wszystkim 3 akumulatorki po 1,2V zapewniają napięcie wystarczające dla białych LED-ów (oczywiście i tak trzeba dać niewielki rezystor). Ogniw 1,5V trzeba stosować również trzy sztuki.

Awatar użytkownika
Damian289
-
Kontakt:

Post autor: Damian289 » 13 paź 2005, 21:23

Wow. Cieszę się że aż tyle osób chce mi pomóc ale ja już nie wiem kogo mam słuchać :) Nie znam się na diodach LED zupełnie i w swojej "karierze" elektronicznej tylko kilka razy ich użyłem :( Proszę powiedzcie mi czy da się jakoś inaczej niż przebudowa całej lampki bo nie za bardzo mam to jak zrobić a co prawda mam lampkę diodówke tylko tyle że nie mogę jej rozebrać bo jest zamocowana przez producenta na amen a ona świeci na 2 małych paluszkach.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ