woltomierz na icl 7107

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Gość

woltomierz na icl 7107

Post autor: Gość » 19 mar 2003, 21:36

:roll: Mam problem.
Konstruuje , a właściwie składam "Woltomierz panelowy z wyświetlaczem LED" na układzie 7107.Niestety ma on zakres do 2 V , ja natomiast potrzebuje do 20 V.Z tą przeróbką jakoś sobie poradziłem ale nie wiem co zrobić z końcówką IN LO.Składany kit jest zasilany napięciem symetrycznym -+ 5V ja natomiast mam napięcie pojedyńcze.Wyczytałem w EDW5/97 że końcówki IN LOW i IN HI nie można podłączyć do którejść z szyn zasilających , ale chodziło tu o napięcie symetryczne.Czy jeżeli będe zasilał układ napieciem pojedyńczym to będe mógł podłczyć powyższe końcówki pomiędzy wyjscie mojego zasilacza a masę??

adam78
-

Post autor: adam78 » 27 wrz 2005, 19:15

:shock: :? :wink:
gdzie znaleźdź schemat takiego woltomierza????
:?: :?: :?:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 wrz 2005, 19:34

np. w www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-0630.htm
atu masz kartę katalogową z pełnym opisem tyle że po angielsku http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Re: woltomierz na icl 7107

Post autor: Passage » 28 wrz 2005, 10:38

Anonymous pisze:Czy jeżeli będe zasilał układ napieciem pojedyńczym to będe mógł podłczyć powyższe końcówki pomiędzy wyjscie mojego zasilacza a masę??
Ten woltomierz ma taką wadę, że nie może być zasilany z tego samego źródła co ma być mierzone. Mam takowy woltomierz ale z wyswietlaczem LCD. Robilem testy, ostatecznie wstawiłem małe trafo do zasilenia woltomierza.
Pozdr.

ODPOWIEDZ