Program dla mikrokontrolera

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
slawus1998
Użytkownik

Program dla mikrokontrolera

Post autor: slawus1998 » 15 cze 2014, 18:51

Witam

Zacznę od tego, że nie mam 100% pewności czy ten temat powinien być w tym dziele, dlatego jeśli powinien być gdzie indziej - proszę o przeniesienie.

Piszę z takim pytaniem, które niektórzy mogą nieco wyśmiać. Chodzi o to, czy mógłby ktoś dla mnie napisać program dla mikrokontrolera, który by działał tak jak opiszę to poniżej. A konkretnie chciałbym sobie złożyć taki małe "coś" jak chłopaki z "5 sposobów na" ( https://www.youtube.com/watch?v=hcOPGrS3LTw , 20 sekunda filmu i kawałek dalej). Chodzi mi o to mini "kino". Chciałbym takie zbudować i nieco rozbudować. A konkretnie chciałbym aby były tam założone dwa wentylatory, które by dostarczały mi świeże powietrze do środka i wyprowadzały to nie świeże. Aczkolwiek chciałbym, żeby te wentylatory działały przy użyciu czujniku ciepła (np ds18b20 czy lm35), i by można było regulować temperaturę, czyli taki mały termostat regulowany wiatrakami. Na zewnątrz tego pudła mógłby być jakiś mały wyświetlacz np 8x1, dwa przyciski i by się ta wybierało jaka temperatura ma panować w środku.

Chciałbym też,aby w środku byłą czerwona dioda, która by się zapalała co około 10 minut w celu sprawdzenia czy nie śpię. A konkretnie osoba oglądająca film miałaby w ręce mały pilocik na kablu z guziczkiem, i gdy dioda się zapala - to musisz wcisnąć przycisk. Jeśli wciśniesz, to się nic nie dzieje, a jeśli nie wciśniesz, to znak że śpisz i włącza się wtedy np. jakiś buzer, czy coś.

Istotnie, można stwierdzić że mam wyzmyślane pomysły, aczkolwiek chciałbym to zrealizować. Niestety programować dopiero się uczę (w języku C) i na chwilę obecną nie byłbym w stanie napisać programu dla tak działającego urządzenia.

Jeśli to możliwe to proszę o pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 cze 2014, 21:34

Do tego nie trzeba od razu procesora.
Wystarczy LM317 i czujnik w postaci zwykłej diody, albo jak chcesz bardziej skomplikowanie to komparator z takim samym czujnikiem. Potencjometr można tak dobrać i wyskalować, że będziesz miał płynną regulację o 5-10ºC

Podobnie " wachtdog" . Ne555, albo mniej dokładnie dwa tranzystory i multiwibrator stałą czasową ustawiasz na około 1minutę, albo jaką tam chcesz. Dodajesz do tego liczniki CD4017. Reset podłączasz do " µS na kablu". Czas można wybierać zworką, albo przełącznikiem obrotowy jednak może być ustawiony na stałe. Buzer, dioda czy co tam chcesz zaczyna piszczeć/świecić jak licznik osiągnie ostatnią pozycję a ty go nie zresetujesz.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 15 cze 2014, 21:43

Szczerze mówiąc to jest czysty przerost formy nad treścią.
Niepotrzebne komplikacje to wprowadza, a i tak komfort, to znaczy "komfort" oglądania zmniejszy się przez to.
Zacznijmy od tego, że dwa wentylatory wprowadzają całkiem duży hałas, szczególnie, że będą kilkanaście centymetrów od twarzy no i dochodzą drgania, które mogą się przenosić i powodować dodatkowe zagłuszenia. Jak już tutaj jesteśmy to napiszmy coś o regulacji. Takie wiatraczki bardzo łatwo się reguluje jak i można dorobić "automatykę" do nich, jest chyba wiele kitów od AVT dające taką możliwość i chyba nawet z pętlą histerezy. Poza tym wątpię w wydajność takich wiatraczków, bo to nie jest klima. Może procek chłodzą i schodzą czasami do tych 40 stopni, ale nie wiem czy będą Tobie utrzymywać 20 stopni w kartonie. Zależy to też od szczelności. Załóż sobie karton na głowę i zobacz jak się nagrzewa.

Druga sprawa to "sygnalizacja przytomności". Przecież nic trudnego zrobić to na NE555 i przycisk resetu.

To już nawet lepiej kupić używany monitor za te 40-50zł i i stelaż do tego. :D

Swoją drogą masz okazję do nauki obsługi DS'a lub LM'a i przy okazji przerwań. :lol:

Edycja: Za długo pisałem ten post, że kolega Timo, o 10 minut szybciej wysłał. :D
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 21:57 przez Artyliusz, łącznie zmieniany 1 raz.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 15 cze 2014, 21:53

Z tymi wentylatorami to i tak planowalem montować je na jakichś przedłużeniach np. giętkich rurach, bo gdyby je normalnie montować, to nawet światło by przechodziło, gdybym oglądał coś w dzień.

A z tym układem monitorującym to jeszcze pomyśle, aczkolwiek pomysł jest bardzo dobry i prosty.

Także dziękuję za wszelkie informacje. Jak coś złożę, bądź będę miał inne pytania to jeszcze napiszę.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ