Witam.
Planuję zrobić wobulator z Radioelektronika 2/83. Jest tam moduł VCO, jak na rysunku. Nie podali jednak (przez przeoczenie chyba) gdzie należy podłączyć zaznaczony w kółku rezystor R11? Domyślam się, że do +15V , lub -15V, ale nie wiem do którego?
Generator VCO z RE 2/83 pytanie
Generator VCO z RE 2/83 pytanie
- Załączniki
-
- VCO.png (24.57 KiB) Przejrzano 3859 razy
Tak, wiem o tym błędzie. Pisali już o tym na Elektrodzie. W ogóle stamtąd dowiedziałem się w ogóle o istnieniu tego układu, mam już nawet cały numer RE w którym był opisywany.
Z sinusem spodziewam się najwięcej problemów.
A mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieją scalone (cyfrowe) potencjometry, których mógłbym użyć w tym projekcie? Chodzi o pracę z ujemnymi napięciami.
Tutaj jest większy problem, bo nie znalazłem scalonego potencjometru z napięciem zas. wyższym niż 5,5V, a nigdzie nie pozwalają na odczepy potencjometru podać więcej, niż Vcc+0,5V, tak więc pozostanie tylko mechaniczne rozwiązanie.
Z sinusem spodziewam się najwięcej problemów.
A mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieją scalone (cyfrowe) potencjometry, których mógłbym użyć w tym projekcie? Chodzi o pracę z ujemnymi napięciami.
Tutaj jest większy problem, bo nie znalazłem scalonego potencjometru z napięciem zas. wyższym niż 5,5V, a nigdzie nie pozwalają na odczepy potencjometru podać więcej, niż Vcc+0,5V, tak więc pozostanie tylko mechaniczne rozwiązanie.