Witam.
Mam pewne urządzenie, które pobiera ok. 100mA podczas pracy. Chcę je zasilać z instalacji samochodowej (12-24V), a akumulatorek:
http://www.conrad.pl/Akumulator-NiMH-Co ... 1=tablink1
chcę, zeby pracował w trybie buforowym, podczas krótkich przestojów pojazdu. Jak najprostrzym i najtańszym sposobem rozwiazać ładowanie tego akumulatorka? Max 712/713 jest kosmicznie drogi a mi chodzi o najtańsze rozwiazanie. Czy mogę taki aku ładować stałym prądem przez określony czas? Jak ważny jest czas ładowania takiego aku? Podczas pracy pojazdu (włączony silnik) aku byłby doładowywany.
Akumulatorek NiMH w pracy buforowej
No właśnie, w instalacji samnochodowej nie ma napiecia impulsowego czy tętniącego. Aku ma podtrzymać tylko działanie urządzenia w przypadku wyłaczonego silnika, choć w gniazdku zapalniczki i tak jest napiecie, lecz dostałem zlecenie wykorzystania akumulatorka buforowego.
Cały czas borykam się z wyborem układu ładowarki. Jak dotąd mam takie pomysły:
1. Ładowarka liniowa, z LM317 i ogranicznikiem porądu na rezystorze i tranzystorze "od minusa". Jednak jak ustawię tam powiedzmy 9,5V, to prąd będzie spory. Jesli zadziała ograniczenie na poziomie powiedzmy 12 mA, to spadnie napiecie i czy wtedy naładuje aku w sęsownym czasie (kilka h)
2. ładowarka impulsowa na jakimś AVR (np. Attiny 25). Wszystkim sterowałby proc i czas ładowania też by można ustalić. Jednak to nieco droższe rozwiazanie.
Mi chodzi o najtańszą ładowarkę, byleby nie zrobiła krzywdy baterii.
Cały czas borykam się z wyborem układu ładowarki. Jak dotąd mam takie pomysły:
1. Ładowarka liniowa, z LM317 i ogranicznikiem porądu na rezystorze i tranzystorze "od minusa". Jednak jak ustawię tam powiedzmy 9,5V, to prąd będzie spory. Jesli zadziała ograniczenie na poziomie powiedzmy 12 mA, to spadnie napiecie i czy wtedy naładuje aku w sęsownym czasie (kilka h)
2. ładowarka impulsowa na jakimś AVR (np. Attiny 25). Wszystkim sterowałby proc i czas ładowania też by można ustalić. Jednak to nieco droższe rozwiazanie.
Mi chodzi o najtańszą ładowarkę, byleby nie zrobiła krzywdy baterii.
Może taki pomysł: NE555 kluczuje LM317LZ w układzie stab.prądu, do tego sprzężenie zwrotne z diodą Zenera z pomiaru napięcia blokujące NE.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2014, 0:57 przez elbober, łącznie zmieniany 1 raz.
ADJ można bezpośrednio podłączyć do 555. Potrzebna jest dodatkowa dioda od ADJ do aku i Rs. Napięcie ustali się samo, gdy LM pracuje jako źródło prądowe . Dla 10mA Rs[k]=(1,25[V]+Uf):10[mA], Uf =napięcie przewodzenia diody. Musi ona być, bo w momencie "0" z 555, aku by było zwierane do masy i prąd zwarcia uszkodziłby NE.
Wprawdzie może być sytuacja, że przy nie pracującym silniku i braku ładowania czyli ~U<12,6V stabilizator może nie działać prawidłowo i dawać jakiś mniejszy prąd. Ale w "0" z 555 na pewno się wyłączy.
Wprawdzie może być sytuacja, że przy nie pracującym silniku i braku ładowania czyli ~U<12,6V stabilizator może nie działać prawidłowo i dawać jakiś mniejszy prąd. Ale w "0" z 555 na pewno się wyłączy.
Widziałem w TME LM317 w wersji LDO, to by pomogło przy zbyt niskim napięciu. Nie zaglądałem do notki, ile to DO wynosi, ale spodziewam się, że do 0,5V lub mniej.
EDIT
Czy o takie coś chodziło? Mogłem pokopać aplikację 555, bo rysowałem z pamięci, ale w finalnym układzie byłaby juz, poprawna. 4-8 NE555 do zasilania +12V.
EDIT
Czy o takie coś chodziło? Mogłem pokopać aplikację 555, bo rysowałem z pamięci, ale w finalnym układzie byłaby juz, poprawna. 4-8 NE555 do zasilania +12V.