Akumulatorek NiMH w pracy buforowej

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Akumulatorek NiMH w pracy buforowej

Post autor: M@ciej » 03 mar 2014, 7:36

Witam.

Mam pewne urządzenie, które pobiera ok. 100mA podczas pracy. Chcę je zasilać z instalacji samochodowej (12-24V), a akumulatorek:

http://www.conrad.pl/Akumulator-NiMH-Co ... 1=tablink1

chcę, zeby pracował w trybie buforowym, podczas krótkich przestojów pojazdu. Jak najprostrzym i najtańszym sposobem rozwiazać ładowanie tego akumulatorka? Max 712/713 jest kosmicznie drogi a mi chodzi o najtańsze rozwiazanie. Czy mogę taki aku ładować stałym prądem przez określony czas? Jak ważny jest czas ładowania takiego aku? Podczas pracy pojazdu (włączony silnik) aku byłby doładowywany.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 mar 2014, 9:46

Generalnie akumulatory NiMH nie powinno się ładować ciągłym prądem stałym lecz impulsowo (np. najprościej tylko z wyprostowanego napięcia przemiennego), ale w tym przypadku jak ustawisz nie więcej niż 10mA prąd ładowania to nic się nie stanie bo przecież dwa dni nie będziesz jeździł samochodem.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 03 mar 2014, 11:36

No właśnie, w instalacji samnochodowej nie ma napiecia impulsowego czy tętniącego. Aku ma podtrzymać tylko działanie urządzenia w przypadku wyłaczonego silnika, choć w gniazdku zapalniczki i tak jest napiecie, lecz dostałem zlecenie wykorzystania akumulatorka buforowego.

Cały czas borykam się z wyborem układu ładowarki. Jak dotąd mam takie pomysły:
1. Ładowarka liniowa, z LM317 i ogranicznikiem porądu na rezystorze i tranzystorze "od minusa". Jednak jak ustawię tam powiedzmy 9,5V, to prąd będzie spory. Jesli zadziała ograniczenie na poziomie powiedzmy 12 mA, to spadnie napiecie i czy wtedy naładuje aku w sęsownym czasie (kilka h)

2. ładowarka impulsowa na jakimś AVR (np. Attiny 25). Wszystkim sterowałby proc i czas ładowania też by można ustalić. Jednak to nieco droższe rozwiazanie.

Mi chodzi o najtańszą ładowarkę, byleby nie zrobiła krzywdy baterii.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 04 mar 2014, 13:59

Może taki pomysł: NE555 kluczuje LM317LZ w układzie stab.prądu, do tego sprzężenie zwrotne z diodą Zenera z pomiaru napięcia blokujące NE.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2014, 0:57 przez elbober, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 04 mar 2014, 17:05

Czyli sugerujesz wyjście ADJ zwierać jakimś NPNem do masy w takt kostki 555? Czy kluczowanie zrobić na wejściu na PNP + NPN? A co z napięciem? Jeśli przy 16mA ustali mi się np. 5V, to nie naładuje, bo potrzeba będzie jakieś 9,5V?

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 05 mar 2014, 0:55

ADJ można bezpośrednio podłączyć do 555. Potrzebna jest dodatkowa dioda od ADJ do aku i Rs. Napięcie ustali się samo, gdy LM pracuje jako źródło prądowe . Dla 10mA Rs[k]=(1,25[V]+Uf):10[mA], Uf =napięcie przewodzenia diody. Musi ona być, bo w momencie "0" z 555, aku by było zwierane do masy i prąd zwarcia uszkodziłby NE.
Wprawdzie może być sytuacja, że przy nie pracującym silniku i braku ładowania czyli ~U<12,6V stabilizator może nie działać prawidłowo i dawać jakiś mniejszy prąd. Ale w "0" z 555 na pewno się wyłączy.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 05 mar 2014, 17:47

Widziałem w TME LM317 w wersji LDO, to by pomogło przy zbyt niskim napięciu. Nie zaglądałem do notki, ile to DO wynosi, ale spodziewam się, że do 0,5V lub mniej.

EDIT

Czy o takie coś chodziło? Mogłem pokopać aplikację 555, bo rysowałem z pamięci, ale w finalnym układzie byłaby juz, poprawna. 4-8 NE555 do zasilania +12V.
Załączniki
lad.jpg

ODPOWIEDZ