LM35DZ a LM35CZ
-
slawus1998
- Użytkownik
LM35DZ a LM35CZ
Dzień dobry. Mam pytanie: czym różnią się czujniki LM35DZ a LM35CZ . Pomijam aspekt ceny (jeden kosztuje 3zł, a drugi 16zł). Przeanalizowałem noty katalogowe obydwu i nie znalazłem żadnej różnicy. A pytam, gdyż składam wytrawiarkę, w której użyty jest czujnik LM35, ale nie ma podanego konkretnego typu. Kupiłem tańszą wersję czujnika (LM35DZ) i po podpięcie cały układ sterujący z wyświetlaczem wyłącza się, a czujnik zaczyna się grzać. Jeżeli to możliwe to proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
-
slawus1998
- Użytkownik
Sprawdziłem pod lupą, czy nie ma nigdzie zwarć. I nie ma, chyba że mam problem z płytką stykową. Bo ja to testowałem tak, że czujnik wpiąłem w płytkę stykową, a od płytki kable podpięte do sterownika. Mikrokontroler mam dobrze zaprogramowany, fusebity dobrze ustawione. Chyba że mam uszkodzony ten czujnik, gdyż ja go kupiłem przy okazji robiąc zakupy internetowe i mogli mi przysłać wadliwą sztukę.
-
slawus1998
- Użytkownik
Hej
https://elportal.pl/pdf/k07/05_01d.pdf
Tu popaliłem 2LMy. Mam jeszcze 2 a więc zrobie dziś test i dam znać czy smiga
Pozdrawiam
Piotrek
https://elportal.pl/pdf/k07/05_01d.pdf
Tu popaliłem 2LMy. Mam jeszcze 2 a więc zrobie dziś test i dam znać czy smiga
Pozdrawiam
Piotrek
-
slawus1998
- Użytkownik
Wielkie dzięki. Ja też będę jeszcze próbował z czujnikiem w innej obudowie i z innymi czujnikami.
Edit: Kupiłem nowy czujnik. podpiąłem go i dalej mam ten sam problem, a czujnik jest teoretycznie sprawny. Gaśnie ekran, a on zaczyna się grzać. Będę pisał do autora całego projektu, co może być nie tak i jak ewentualnie to naprawić.
Edit2: chwila zaklinania, dwa tańce woodo, trochę kombinacji przy kablach i działa.
Edit: Kupiłem nowy czujnik. podpiąłem go i dalej mam ten sam problem, a czujnik jest teoretycznie sprawny. Gaśnie ekran, a on zaczyna się grzać. Będę pisał do autora całego projektu, co może być nie tak i jak ewentualnie to naprawić.
Edit2: chwila zaklinania, dwa tańce woodo, trochę kombinacji przy kablach i działa.
-
slawus1998
- Użytkownik
Czyli nie tylko ja mam takie szczęście
. W tym moim najpierw się sugerowałem notą katalogową i zgodnie z jej podpięciem nie działało. Potem przeanalizowałem ten twój schemat budowy tego termometra, i zwróciłem uwagę że w tamtym schemacie podpięcia jest zamieniona polaryzacja. Więc i ja zamieniłem polaryzacje, ryzykując że spale kolejny czujnik. Ale na szczęście działa.
-
slawus1998
- Użytkownik