Dlaczego w tabletach,mp3,nawigacjach jest 3 pinowy wyłącznik

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
rajcyg
-

Dlaczego w tabletach,mp3,nawigacjach jest 3 pinowy wyłącznik

Post autor: rajcyg » 15 wrz 2013, 21:55

Witam !!
Bardzo proszę o pomoc dlaczego w tablecie i nie tylko jest zastosowany trzy pinowy wyłącznik prądu.Jeśli mogę też prosić o opis jak powinien zwierać taki 3 pinowy wyłącznik
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź !!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 wrz 2013, 0:47

Są różnego rodzaju wyłączniki i nie wiadomo o jakim dokładnie mówisz.
Teraz przede wszystkim się stosuje przyciski typu "one touch". Czyli bez wciskania ich i fizycznie przyłączenie styków do wejścia zasilania.

Tutaj przykład włącznika komórki Nokia N900.
Obrazek
Jak widzisz przy naciśnięciu jest zwierany do masy. Jest to wykrywane przez np. mikronkontroler i następuje dalsza reakcja wg programu.
A więc jeden pin idzie do kontrolera, a drugi do GND. Trzeci jak widać to jest podłączenie obudowy do masy.
Załączniki
Power.PNG
Power.PNG (4.58 KiB) Przejrzano 11019 razy

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 11:00

Chodzi mi dokładnie o włącznik w tablecie zamieszcza zdjęcie jak to wygląda.
Bardzo proszę jak w tym układzie powinien wyglądać schemat wyłącznika
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc
Obrazek

Jak się domyślam dwa skrajne styki lutuje się do obudowy

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 wrz 2013, 11:21

A masz już nowy przycisk? Na podstawie nowego łatwo stwierdzić.
Mierzyłeś miernikiem i wiesz, że tam plus i minus czy tylko tak sobie napisałeś? Bo jak wspomniałem to nie jest "fizyczny" włącznik.
Podaj model tabletu to może znajdzie się jakiś schemat. Ewentualnie jakieś lepsze zdjęcie powyższego. Na tym co widzę to oznaczyłeś czarnymi kreskami mocowanie przycisku do PCB.

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 12:17

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem !!
Niestety nie mam jeszcze nowego wyłącznika nawet nie mam starego dostałem tablet od znajomej już w takim stanie jest to tablet overmax basecore 7. Wszystko mierzyłem miernikiem !! Dowiedziałem się również że jest to popularny microswich stosowany w tabletach i nawigacjach gps
Dodam że dla próby przylutowałem microswitch 2 pinowy który w tej chwili łączy plus z niebieską kreską tablet tablet cały czas pracuje nie reaguje na przyciskanie microswitcha

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 wrz 2013, 12:52

Nie znalazłem żadnych schematów.
Cały czas pracuje, a więc jest włączony? I Ty chcesz go wyłączyć?

Naciśnięcie przycisku polega na wykryciu zwarcia do masy, a nie do plusa. Spróbuj zewrzeć do masy ten niebieski.

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 13:01

Właśnie w tym jest problem że też od tygodnia szukam schematu nic też nie umiem znaleźć. Również jest problem z microswitchem tych rozmiarów. Tablet w tej chwili cały czas pracuje przechodzi w stan uśpienia ale programowo nie na przycisku. Kiedy przejdzie w stan uśpienia mogę go tylko wzbudzić resetem. Tak jak by nie było w ogóle klawisza włącz/ wyłącz/uśpienie.

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 13:34

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 wrz 2013, 14:27

Switch na zdjęciach ma tak samo wyprowadzenia jak pady na Twoim tablecie.
I według wyglądu tamtego switcha sugeruję, że środkowy pad (środkowe wyprowadzenie switcha) prowadzi właśnie do kontrolera. I właśnie tę ścieżkę zakończoną środkowym padem należy zewrzeć do masy moim zdaniem.

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 15:50

To po co w tym układzie jest jeszcze zasilanie ??

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 wrz 2013, 16:32

To mnie właśnie zastanawia.
Może to jakieś inne rozwiązanie. Ile wynosi wartość napięcia?
Próbowałeś już to co pisałem powyżej?

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 16:41

Przepraszam ale jeszcze postaram się wieczorkiem mam córkę siedem lat i będzie mi cały czas pomagała :) zastanawiam się dlaczego też tablet cały czas pracuje wlutowanie tam 2 pinowego przełącznika i tak przecież niczego nie dało to tak jak by go nie było wcale a tablet pracuje

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 wrz 2013, 16:46

W sumie dopiero teraz wpadło mi do głowy, że przycisk mógł być podświetlany, stąd zasilanie. ;) Co w sumie jest całkiem logiczne. I teoretycznie robiłeś tylko zwarcia.
Nigdy nie widziałem tego tableta.

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 16 wrz 2013, 16:50

Wartość napięcia wynosiła 4,45 volt ten tablet to chińczyk zrobiony od kowadła nie przypuszczam żeby był tak inteligentny że ma podświetlany klawisz ale całkiem możliwe :)

rajcyg
-

Post autor: rajcyg » 29 wrz 2013, 14:03

Z racji braku czasu dopiero wczoraj zabrałem się za wymianę tego przycisku.Zdziwienie moję było wielkie gdyż okazało się iż Chińczyk pozostawił środkowy piny wolny !! Tak więc pozostało połączenie dwóch skrajnych pinów zasada jest taka że musi to być impuls między plusem a minusem czyli chwilowe zwarcie.Wymieniłem microswitch wszystko działa !!
Dziękuję za pomoc !!

ODPOWIEDZ