Problem z LCD 2*24 w BASCOM AVR

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
neurol

Problem z LCD 2*24 w BASCOM AVR

Post autor: neurol » 09 wrz 2005, 12:40

mam wyswietlacz 2*24 LCD podpinam go dokladnie jak jest podane w EDW do at90s2313, pisze program w BASOM AVR:

Cls
Lcd "1234567890"

kompiluje i programuje procka.Oczywiscie wczesniej konfiguruje kompilator na kozystanie z wyswietlacza 2*24 (tryb bus 4 bit). I niestety nie dziala to tak jak powinno: Na chwilke pojawia sie napis 1234567890 po 0.1 sek :-) caly LCD jest "czarny" po ok 2 sek pojawiaja sie jakies smieci i tak w kólko. CO jest nie tak ????
Wyswietlacz jest na ukladdach KS0066 i KS0063 (podobno zamienniki do HD44780).
NIECH KTOS MI POMOZE , dzieki

------------------------------------------------------------------------
Za tydzień przeniosę ten temat do innego działu (właściwego dla tematu). Tydzień wynika z tego, że nie ma możliwości poinformowania o tym autora postu, a nie chcę by autor uznał to usunięcie jego postu (mam nadzieję, że w ciągu tygodnia tu zajrzy).
:arrow: neurol na przyszłość to dobrze jest zaprezentować trochę więcej programu, bo tu nie zatrudnia się wróżek a z dwóch wierszy to trudno jest określić twój problem. Nie znaczy, że masz pokazać cały program, ale fragment, który pozwoli mieć pogląd na temat. Być może sugestia kolegi c4r0 jest słuszna, bo inaczej pozostaje nam zgadywanie ...
gaweł (moderator)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 wrz 2005, 14:06

Spróbuj na końcu swojego programu dać albo

Kod: Zaznacz cały

do
loop

ODPOWIEDZ