Witam
Prosiłbym o przedstawienie w jaki sposób odczytać parametry zapisane w procesorze
Atmega64 18AU 1038 i jakim programem.
Standardowo piny do wczytania parametrów są w liczbie 4 a tu jest 6.
zaznaczam że jestem młodym forumowiczem dlatego za mało techniczny język już przepraszam.
Jak to wygląda, przedstawiam w załączonym zdjęciu
Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam Piotrek
Proszę o pomoc Atmega 64
-
piotrek1883
- -
To wygląda jak pozostałość po topniku, stąd takie wrażenie odkształcenia.
Co do ISP, to nie zawsze jest plus (VCC). Ja np. nie stosuję go, bo nie zasilam programatora i układu programowanego tym samym napięciem. Aby dojść, które wyprowadzenie jest od czego, można posłużyć się testerem ciągłości i znając, jak ISP jest na mikrokontrolerze, dojść, które to są piny na gnieździe.
Co do ISP, to nie zawsze jest plus (VCC). Ja np. nie stosuję go, bo nie zasilam programatora i układu programowanego tym samym napięciem. Aby dojść, które wyprowadzenie jest od czego, można posłużyć się testerem ciągłości i znając, jak ISP jest na mikrokontrolerze, dojść, które to są piny na gnieździe.
-
piotrek1883
- -
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
http://ulwanski.pl/pl/content/1338341088 tu masz bardzo prosty programator oraz darmowy program. Zwróć jednak uwagę że nawet w razie powodzenia tego zabiegu (jak procesor nie jest zabezpieczony przed odczytem) Uzyskujesz jedynie "wsad" którego edycji w zasadzie nie masz możliwości. (Można zastosować co prawda proces odwrotnej inżynierii - ale to jest trudne zadanie).