Ładowarka (tablet)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
korfanty33
Użytkownik

Ładowarka (tablet)

Post autor: korfanty33 » 24 kwie 2013, 16:29

Dziś wrócił tablet z serwisu był tam z powodu ładowarki która piszczy.

Dostałem opis iż jest to rzecz normalna i tylko nieliczni mogą to usłyszeć , mi się wydaje że dławik nie wydaja mocowo albo coś się wzbudza - mam za małą praktykę w tego typu przetwornicami proszę o wyprostowanie moich poglądów (za mało wiedzy) .

Ładowarka na początku była cicha po 1 minucie pojawiło się piszczenie potem piszczenie zwiększało częstotliwość dalej nie ryzykowałem ( 5V 2A ).

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 kwie 2013, 6:15

Nie powinno tak być, albo faktycznie jest uszkodzenie albo niedoróbka konstrukcyjna, a Ty prawdopodobnie jednak zaliczasz się do tych osób które słyszą nieco wyższe częstotliwości niż przeciętny człowiek. Zrób test na znajomych :) .

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 kwie 2013, 16:54

W domu mam kilka takich urządzeń które są zasilane/ładowane poprzez zasilacz impulsowy. Jednym z nich jest ładowarka do golarki Philipsa - piszczy to, zawsze piszczało. Nikt tego nie słyszy, a ja nawet przy tym spać nie mogę. Do telefonu jedna jest ok, a inna buczy/kwiczy. Jest to jakaś tandeta, a piszczy pewnie dławik. Jednak jak by nie było to działa to tak już.. jedna drugi rok, a ta inna trochę dłużej. Ot co PISZCZY. :???:

ODPOWIEDZ