[Gniazdo antenowe legrand] Jak podłączyć? - pilne

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

[Gniazdo antenowe legrand] Jak podłączyć? - pilne

Post autor: matrix » 28 sie 2012, 18:46

Mam mały zgryz. Potrzebuję u kogoś podłączyć gniazdko antenowe legrand cariva. Gniazdko wygląda jak na obrazku

Obrazek

Ze ścian wystają tylko kable antenowe w jednym i w drugim pokoju. Nawet nie wiem gdzie a raczej skąd idą? Moje pytanie jest następujące:
Jak mam to gniazdko podłączyć?

Ja uważam że muszę znaleźć kabel co idzie od anteny, podłączyć zasilacz, z zasilacza pojechać na dwójnik i z dwójnika polecieć na oba pokoje do gniazdek legrand i zwykłym koncentrykiem wbić się na telewizory. Dobrze kminię?

Bardzo proszę o szybkie rady i sugestie gdyż potrzebuję wiedzieć to na jutro.

Awatar użytkownika
denis2k1
-

Post autor: denis2k1 » 29 sie 2012, 12:05

W bloku czy w domu jednorodzinnym? Jeśli w bloku to nie trzeba zasilacza bo to instalacja zbiorcza. W domu jednorodzinnym raczej nie będzie problemu ze zlokalizowaniem dokąd idą kable oraz czy jest tam jakiś sumator/wzmacniacz/rozgałęziacz.
I jeszcze czy to jest gniazdo przelotowe czy końcowe - kable do drugiego pokoju idzie z pierwszego czy od rozgałęziacza?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 29 sie 2012, 14:42

Hej

Jesli to dom

Zasilacz też nie zawsze jest wymagany. Sprawdź czy antena ma wzmacniacz czy symetryzator. Symetryzatora się nie zasila. W domu pewnie będzie jakiś rozgałęziacz szedł z anteny. Jesli jest to antena siatkowa to na 99% ma wzmacniacz i zasilacz 12V jest wtedy potrzebny. Jeśli jest antena Yagi to jest duża szansa że ma tylko symetryzator i jego nie zasilamy.
Może być też antena tzw logarytmiczna i tez nie musi miec wzmacniacza(ani symetryzatora!) więc zasilacz tez nie będzie potrzebny

Najprościej, podłącz gniazdo do kabla i potem do TV, wyszukaj kanałów. Może będzie działac OK jak jest instalacja dobrze zrobiona. Nie podłaczaj zasilacza narazie!

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sie 2012, 15:10

Do jednorodzinny. Antena siatkowa.

Muszę szukać połączenia, bo kable wychodzą ze ścian w dwóch pokojach a nie łączą się bo sprawdzałem miernikiem na zwarcie.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 29 sie 2012, 16:10

Hej

Nie wiem, czy jak masz rozgałęziacz antenowy to sprawdzisz na zwarcie. Jakby były jakies kondensatory to już klapa, a nie znam wewnetrznej budowy urzadzenia.

Tu masz przykład aktywnego, z wbudowanym wzmacniaczem http://images.dipol.com.pl/pict/b1214+++.jpg.

Tu pasywny http://seltrade.pl/img/uploaded_images/ ... 61_825.jpg
W tym wypadku musisz zasilic wzmacniacz w antenie.

Ja ostatnio robiłem instalacje antenową ale dla 1 TV.

Zostaje Ci metoda po kablu, poszukaj i sprawdź gdzie jest rozgałęziacz lub ewentualna przerwa. Daj znać jak znajdziesz przerwę lub rozgałęziacz( często na nich masz schemat podłączeń) to poradzimy co dalej

pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sie 2012, 19:32

Znalazłem spliter. Spliter umożliwiał "przepuszczanie" zasilania na antenę z dowolnego wyjścia, ale się okazało że jeden z kabli odchodzących od splitera (do jednego z telewizorów) miał zwarcie.

Już rozwiązałem cały kłopot. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

ODPOWIEDZ