Bezprzewodowy przedłużacz USB

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
240VOLT
-

Bezprzewodowy przedłużacz USB

Post autor: 240VOLT » 21 maja 2012, 14:16

Witam, ostatnio zainteresował mnie taki problem. Otóż chciałbym stworzyć urządzenie którego odbiornik podłączamy do usb w kompie, a do nadajnika zasilanego bateryjnie możemy podłączyć dowolne urządzenie z portem usb. Czy ktoś myślał nad takim rozwiązaniem?? czy do szyn danych usb nie można by po prostu podpiąć jakiegoś nadajniczka radiowego np. na 868 MHz a odbiornik do komputera?? Czy 868 MHz to nie za mało ?? znalazłem coś takiego http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... przewodowa ale nie wiem czy to ma prawo działać ?? Proszę o opinie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 21 maja 2012, 19:11

Przecież ten filmik to fake ;)
Od kiedy kamerki internetowe mają analogowy sygnał wyjściowy?
No i ktoś zapomniał o tym że usb to łącze dupleksowe- czyli dane "idą" w obu kierunkach, więc nadajnik i odbiornik nic nie dadzą :twisted:

RiT
-

Post autor: RiT » 28 cze 2012, 5:07

Tak jak napisał kolega ten filmik to fake, w usb dane ida w oba kierunki. pozdro

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 28 cze 2012, 11:33

Po za tym nawet USB 1.1 to 12MB danych na sekundę, USB 2.0 480MB, gdzie temu do 19200bs w porywach uzyskiwanych na radiówce, czasem można uzyskać więcej, ale to zależy od odległości i modułów.

Zablokowany