Potrzebuję rady nt. transformatora.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Potrzebuję rady nt. transformatora.

Post autor: Sebastian RCS » 11 sie 2005, 21:55

Czy opłaca się za wykonanie tego transformatora zapłacić 100 złotych?
Ja się za bardzo na tym nie znam, dlatego proszę o poradę. (Chodzi mi o sam transformator, a nie o elementy :D )

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sie 2005, 22:28 przez Sebastian RCS, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
AndrzejS
-

Post autor: AndrzejS » 11 sie 2005, 22:17

Jakiego transformatora ?

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 11 sie 2005, 22:44

Już wstawiłem ponownie.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 11 sie 2005, 23:03

:arrow: Sebastian RCS
w/g mnie nie, to troszkę za drogo, tyle to Cię wyniesie pewnie reszta elementów...
to ten oscyloskopowy zegarek? ja bym to zrobiła na powielaczach lub przetwornicy...
stówka... :(

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Potrzebuję rady nt. transformatora.

Post autor: gaweł » 11 sie 2005, 23:05

Sebastian RCS pisze:Czy opłaca się za wykonanie tego transformatora zapłacić 100 złotych?
Trochę sporo, ale zapewne jest to trafo robione na zamówienie. Może da się znaleźć dwa trafa, zamiast jednego. nie sądzę, aby ich koszt wynosił 100zł.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 11 sie 2005, 23:06

tasza pisze:to ten oscyloskopowy zegarek?
Tak.
gaweł pisze:Trochę sporo, ale zapewne jest to trafo robione na zamówienie.
Właśnie tak.

A można by zrobić jakiś cennik, ile co mniej więcej kosztuje przy nawijaniu takiego transformatora?

PS. Zapomniałem, że ten, kto by mi wykonywał trafo napisał jeszcze : "zapewniona izolacja między warstwowa z folii tereftalowej".

Awatar użytkownika
AndrzejS
-

Post autor: AndrzejS » 11 sie 2005, 23:25

Przetwornica to chyba lepsze rozwiąznie.

Trafo 10V i 7V da się znaleźć raczej bez problemu.
Dla uzyskania wysokiego napięcia możnaby "odwrotnie" podłączyć pod 10V np TS2/14 za ok 5zł szt (ew odwinąć trochę zwojów gdyby było zbyt małe napięcie)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 sie 2005, 7:06

:arrow: Sebastian RCS
słuchaj Sebastian, chyba brniesz w złym kierunku, tak to widzę...
znalazłeś (w sumie dość skomplikowany) projekt w sieci i chcesz go sklonować 1:1, to nie jest dobra metoda...
zauważ, może ktoś projektując tę zabawkę miał części nazwijmy to 'zdobyczne',może coś było robione na zamówienie, etc....
takie podejście jakie prezentujesz może doprowadzić do tego, że oprzesz się o barierę niedostępności elementów,
a jeżeli już, to za kwoty, które Cię finansowo zmasakrują (vide trafo za 100pln :!: :?: :shock: )...
trafko...
AndrzejS Ci napisał - spiąć uzwojeniami wtórnymi dwa lub więcej trafek, w ten sposób uzyskasz wszystkie potrzebne napięcia,
kwestia tylko jak sprytnie połączyć uzwojenia, ale to jest tzw. pikuś,
jedne z Kolegów podał link do przetwornicy WN - można i tak....
ja Ci marudzę o tym powielaczu - bo to działa! a koszt takiego układu to jest kilka złotych....
wiesz, staraj się coś stworzyć a nie dokładnie kopiować....
zresztą, po co ja to tu pisze...

ps.
poza tym, ja bym na Twoim miejscu zaczęła od lampy oscyloskopowej, masz ją już?
bo ten zasilacz jest robiony pod pewien typ lampy, jak Ci się trafi inna, z dużo wyższym anodowym to.....
kredki!

Awatar użytkownika
AndrzejS
-

Post autor: AndrzejS » 12 sie 2005, 13:52

Dokładnie jak pisze Tasza. Pobaw się tym projektem. Na początek napisz jaką masz lampe.
Spróbój ją podłączyć, uzyskać punkt, przetestować ogniskowanie, spróbój odchylić plamkę (na początek potencjometrem 1M). Może się okaże że będzie pracować przy niższych napięciach.

Także na początek warto poeksperymentować, wyprostować napięcie z traf podłącząnych wtórnymi, do napięcia zmiennego 10V lub mniej (zależy jakie transformatory masz). Wszytko narazie można próbować "na drutach" łącznie z powielaczami (tylko nie obciążaj ich zbyt mocno dzilenikami i potencjometrami do regulacji)

Lampę możesz próbować żarzyć prądem stałym o lampach

Takie eksperymenty będą napewno ciekawsze niż odwzorowanie projektu (w dodatku dość kosztowne) i w dodaku może coś nie zadziałać.

Tylko zachowaj ostrożność przy wysokich napięciach, bo rozładowanie powielacza przez skórę nie jest ani przyjemne ani bezpieczne.

Powodzenia w eksperymentach.
Ps. nie zapomnij napisać o ich efektach a przedewszytkim jaki symbol ma (ma mieć) twoja lampa.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 12 sie 2005, 18:35

Spokojnie, powoli. Ja się tylko pytałem nt. tego trafa :).
W rzeczywistości mam zamiar wykonać zegar na jakiś lampach. Miałem i mam nadal zamiar wykonać ten zegar, co tasza projektuje na lampach LC 513. Ale zacząłem się teraz zastanawiać nad tym na lampie oscyloskopowej, na tej stronie. Lecz musiałbym go jakoś przemodelować chyba, ponieważ ja potrzebuję funkcji budzenia.

:arrow: taszo: Na stronie Twojej w portalu edw widać już fotki z płytkami zegara. Czyli już skończony?

ODPOWIEDZ