Podłączenie drukarki TCP/IP

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 paź 2011, 23:15

Z tego co zrozumiałem mam zainstalować drukarkę i podać jej adres IP (taki jaki jest ustawiony w drukarce). Później mam przejść do połączenia sieciowego i ustawić adres komputera ręcznie na IP o jedno oczko niżej od drukarki, tak? Pod 98 kompy łączyło się "na dyskietkę" i nie trzeba było nic ustawiać. Poza tym dałem wszystko w automat więc teoretycznie system powinien się dostosować skoro zna adres drukarki. Spróbuję to jeszcze wprowadzić ręcznie. Może się uda. Postępowałem zgodnie z tym "samouczkiem" i niestety nic to nie dało. Nie korzystałem z PCL6 tylko ze sterowników RICOH. Czytałem gdzieś, że może pomóc reset drukarki do ustawień fabrycznych.
Znalazłem jeszcze połączenie przez switcha ale nie mam switcha więc może przyda się komuś innemu.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 11 paź 2011, 17:08

jak chcesz switcha to juz ci wysylam :) wplacasz na konto piszacego te slowa 30PLN i za dwa dni masz 3coma setke 5-portow w domu :PP

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 paź 2011, 19:50

Nie chcę nic dokupować bo to nie mój sprzęt. Z resztą podobno działało kiedyś bez switcha.

ODPOWIEDZ