tranzystor

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 sty 2011, 2:29

Luminofor pisze:
c4r0 pisze:Nawet jak bys mial dwie diody, czyli dwa gotowe zlacza p-n to ich polaczenie nie da Ci tranzystora.
Tu się nie zgodzę.
Istota dzialania tranzystora opiera sie na bardzo malej odleglosci (<<1mm) miedzy oboma zlaczami p-n. Jesli odleglosc bedzie za duza to juz nie bedzie dzialac, a jak to zrobisz z dwoch diod w oddzielnych obudowach to... :)

xmaxma
-

Post autor: xmaxma » 22 sty 2011, 11:54

kayron pisze:Nie wiem czy tranzystor, ale diodę się powinno dać sprytnie spawając ze sobą 2 przewody :wink: w miejscu spawu powstanie prymitywne złącze P-N.
A to ciekawe :shock: W jaki konkretnie sposób te przewody trzeba by zespawac :?:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 sty 2011, 12:47

Pierwsze półprzewodniki, choć nie w sensie nam dziś znanym, występowały w radiach kryształkowych, gdzie na styku metal-kryształ, tworzyło się proste złącze P-N. Codo mojej metody ze spawaneim elektrycznym, to w ten sposób na pewno da sie zrobić termoparę, Natomiast półprzewodnika nigdy nie próbowałem uzyskać, ale na pewno wymagało by to użycia odpowiedniej elektrody (może węglowa i by się nadała), i odpowiedniego drutu, (być może stal krzemowa by się nadała ?). Ale gwarancji żadnej nie ma że w ten sposób uzyskamy prostą diodę.

xmaxma
-

Post autor: xmaxma » 22 sty 2011, 18:48

Aha :wink: Poczytam o triodach :mrgreen:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 sty 2011, 22:33

Jeszcze wcześniej, radia kryształowe, były przed lampowymi.

ODPOWIEDZ