Przetwornica MC34063. Step_up - pytania.
Przetwornica MC34063. Step_up - pytania.
Otóż chcę zbudować przetwornicę podwyższającą napięcie, zasilana z 4 ogniw Ni-MH (2300mAh) które dają 4,4 - 5,2V, do 6 i 9V. Tylko że nie wiem jak policzyć elementy. Tzn. znalazłem w internecie kalkulator, ale ponoć one coś źle liczą. No i nie wiem jak zrobić żeby mieć na dzielniku cyfrowo przełączne napięcie wyjściowe wg. wzoru zero logiczne = 6V, jedynka logiczna = 9V. I zależy mi na wydajności prądowej przynajmniej 800mA, bo ma to zasilać 2 serwomechanizmy przerobione na silniki.
Założyłem częstotliwość 30KHz, ale nie wiem czy to dobre założenie ?
Na razie mam taki schemat i wartości elementów ? A i ważne chce wykorzystać elementy które leżą mi w domu, czyli tranzystor BD137. Dławik pewnie będę musiał kupić, ale to nie problem.
Założyłem częstotliwość 30KHz, ale nie wiem czy to dobre założenie ?
Na razie mam taki schemat i wartości elementów ? A i ważne chce wykorzystać elementy które leżą mi w domu, czyli tranzystor BD137. Dławik pewnie będę musiał kupić, ale to nie problem.
- Załączniki
-
- MC34063.GIF
- (81.53 KiB) Pobrany 589 razy
-
keruseykaryu
BD137 nie będzie na tyle szybki by przełączać te kilkanaście kiloherców. Już nie mówiąc o niskim Vce = 45V. Overshoty z dławika go zabiją. Słowem do przetwornicy się to nie nadaje.
Druga rzecz. 1000uf na wyjściu przetwornicy? Tam się daje 10-47uF by nie obciążać przetwornicy dużym prądem ładowania kondensatora. Druga rzecz to pętla zwrotna, która będzie działać wadliwie przy takiej pojemności.
Druga rzecz. 1000uf na wyjściu przetwornicy? Tam się daje 10-47uF by nie obciążać przetwornicy dużym prądem ładowania kondensatora. Druga rzecz to pętla zwrotna, która będzie działać wadliwie przy takiej pojemności.
-
keruseykaryu
Jeżeli chodzi o dobór rezystorów to, wzór z noty aplikacyjnej:
Vout=1,25*(1+(R2/R1))
W poniższym układzie:
dla tranzystora zatkanego:
Vout=1,25*(1+(R2/(R1+R3)))
1,25*(1+(8200R/(1300R+760R)))=6,225728155V
dla tranzystora otwartego:
Vout=1,25*(1+(R2/R1))
1,25*(1+(8200R/(1300R)))=9,134615385V
W praktyce trzeba będzie "pomierzyc i dobrać".
Jeżeli chodzi o BD137 to "Częstotliwościowo da radę" do 50MHz (250MHz)* natomiast może "nie dać rady" ze względu na maksymalny prąd kolektora Ic<1A (0.5A)*.
*zależnie od katalogu (producenta).
Vout=1,25*(1+(R2/R1))
W poniższym układzie:
dla tranzystora zatkanego:
Vout=1,25*(1+(R2/(R1+R3)))
1,25*(1+(8200R/(1300R+760R)))=6,225728155V
dla tranzystora otwartego:
Vout=1,25*(1+(R2/R1))
1,25*(1+(8200R/(1300R)))=9,134615385V
W praktyce trzeba będzie "pomierzyc i dobrać".
Jeżeli chodzi o BD137 to "Częstotliwościowo da radę" do 50MHz (250MHz)* natomiast może "nie dać rady" ze względu na maksymalny prąd kolektora Ic<1A (0.5A)*.
*zależnie od katalogu (producenta).
- Załączniki
-
- MC34063_VSW_.png (2.03 KiB) Przejrzano 17477 razy
Właśnie dla tego ubolewam że z EDW znikł cykl "Najsłynniejsze aplikacje". A przecież jest tyle fajnych i ciekawych kostek do opisania, a przede wszystkim o których wiedza jest praktycznie przydatna.Dołączam się do prośby Kayrona. Może koledzy starsi fachem podzielą się doświadczeniem przy projektowaniu przetwornic impulsowych? Jakie obowiązują ograniczenia, jak liczy się dławik / trafo?
Właśnie dla tego sie pytam, bo kalkulator z interentu napisał mi jakiech niedorzeczności klasy 105346uFTam się daje 10-47uF by nie obciążać przetwornicy dużym prądem ładowania kondensatora.
Co do not katalogowych, to zależy jaką notę się dorwie, ja np, nie miałem noty z schematem kolegi. Jedne są dokładniejsze inne nie. Z drógiej strony nigdy przetwornicami się nie zajmowałem, a nie bardzo mnie pociesza, spalenie kilku kostek, czy nieprzyjemnie porażenie z takiej przetwornicy, cewka potrafi jednak nieźle kopnąć, bo się mi już zdarzyło. Ała..
Co do tranzystora to podałem taki bo wiem że go mam, ale BD243 powinien wystarczyć.
Teraz jak dobrać moc cewki? wg. prądu obciążenia, czy wg. prądu impulsowego ? Bo przyznam że nie bez znaczenia są dla mnie gabaryty tej cewki.
Ja bym skorzystał z tej strony
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... mps_e.html
po wpisaniu 4.4; 5.2; 9; 0.8; 30
Strona proponuje nam cewkę w okolicy 100uH/3A i Ton =18.3us i Toff = 15.12us
Teraz korzystając z rysunku 2
http://starostin.palmclub.ru/doc/MC34063A.pdf
Dobieramy Ct = 4nF = 4.7nF
Rsc= 0.12Ω
Więc ja bym pierwsze próby przeprowadził z tymi wartościami i zbadać jak się przetwornica zachowuje .
Choć ta strona poprawnie liczy tylko prawdziwe przetwornice PWM.
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... mps_e.html
po wpisaniu 4.4; 5.2; 9; 0.8; 30
Strona proponuje nam cewkę w okolicy 100uH/3A i Ton =18.3us i Toff = 15.12us
Teraz korzystając z rysunku 2
http://starostin.palmclub.ru/doc/MC34063A.pdf
Dobieramy Ct = 4nF = 4.7nF
Rsc= 0.12Ω
Więc ja bym pierwsze próby przeprowadził z tymi wartościami i zbadać jak się przetwornica zachowuje .
Choć ta strona poprawnie liczy tylko prawdziwe przetwornice PWM.
Ja znalazłem coś takiego na Elektrodzie:

Ps. A jak końcówkę 5 ściągnie się do masy to przetwornica wyłączy się całkowicieTen kalkulator liczy ( te przypadki ktore sprawdzalem ) w miare poprawnie. Jedynie nalezy zdawac sobie sprawe z tego w jaki sposob nalezy interpretowac to co on wyliczyl.
Przykladowo dla indukcyjnosci L podaje wartosc minimalna - dla skrajnego przypadku gdy przebieg pradu w cewce jest piloksztaltny tzn prad zmienia sie w granicach o 0 do 200% wartosci sredniej.
Dla standartowego zakresu jego zmiennosci tzn od 80% do 120% wart. sredniej nalezy zastosowac L 5-krotnie wieksze od wyliczonej i podanej wartosci minimalnej.
Odpowiednio mozna zmniejszyc 5 krotnie pojemnosc Co oraz zwiekszyc o 2/3 wartosc Rsc poniewaz Ipk bedzie w takim przypadku wynosilo 60% z wartosci podanej ( 120% z 200% to wlasnie jest 60% ).
I to by bylo tyle chyba tytulem wyjasnienia. Moze jakies bledy ten skrypt wykazuje - nie testowalem go we wszystkich konfiguracjach, i moze nie liczy zbyt precyzyjnie ale w sumie gdy superdokladnosc nie jest bardzo istotna to jest on wygodny - zawsze mozna sobie szybko sprawdzic w pamieci to co zaproponowal.