Zestaw FPGA - warto kupić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Zestaw FPGA - warto kupić?

Post autor: Kulpina » 20 lis 2010, 20:27

Planuje kupić to:
http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... ctID=59715
jako pierwszy i w miarę niedrogi zestaw do fpga.
Warto?

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 20 lis 2010, 21:43

Warto. Z FPGA zabawa jest przednia. Problem jest wtedy, jeśli chciałbyś kupić oryginalny programator. Co do zestawu, to troszkę mały ten procek, ale do początkowej nauki powinien wystarczyć.

edit:
Ja kupowałem jakies 3 lata temu coś takiego... http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... ctID=44922 ... Za 1600 z programatorem. Nie mam zielonego pojęcia z jakiego powodu taka cena... 0.o

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Re: Zestaw FPGA - warto kupić?

Post autor: tymon_x » 21 lis 2010, 13:14

Kulpina pisze:Jako pierwszy i w miarę niedrogi zestaw do fpga.
Warto?
Szczerze, wyjątkowo mało jak dla mnie (; Zajrzyj tutaj jak Ci nie straszne zakupy za granicą:
Digilent.ro.
Polecam cokolwiek co ma powyżej 200k bramek. Najlepiej jakiś Nexys2, gdzie jest dostępna pamięć SDRAM, FLASH, VGA 8-bit. Ten 100k do uruchomienia migającej diodki starczy:P (żartuje, można sporo zmieścić w nim) Ale jak już się rozkręcisz to może zaimplementujesz jakiś mikroprocesor w FPGA (;

Co do tego zestawu, pewnie taki drogi, że Xilinx ruszył z produkcją Spartan-6. I jakoś nie myśli o dalszej produkcji tych zestawów z Spartan-3A, a Kamami bierze od jakiś obcych kontrahentów. Ale teraz to mogę zgadywać czemu tak...

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 22 lis 2010, 12:46

ODPOWIEDZ