Oferta współpracy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
cinek1234
-

Oferta współpracy

Post autor: cinek1234 » 19 lip 2010, 20:33

Witam wszystkich forumowiczów,

szukam osób które interesują się dźwiękiem, dokładnie rzecz biorąc ultradźwiękami.

Chciałbym stworzyć urządzenie ( rodzaj nadajnika ultradźwieków) , które będzie odstraszać ptaki - dokładnie gołębie.

Marzy mi się opracowanie takiego urządzenia , opatentowanie go i późniejsza sprzedaż.

Byłaby to świetna alternatywa dla róznego rodzaju siatek, kolców i innych pseudo zabezpieczeń szpecących budynki.

Jeśli są na tym forum osoby interesujące się ultradźwiękami proszę o kontakt.

z góry serdecznie dziękuję

pozdrawiam

Marcin

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 20 lip 2010, 7:22

niestety cię zmartwię... gołębi nie ruszają ultradźwięki... wiem to smutne ale już próbowałem.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 20 lip 2010, 8:38

U mnie gołębie i inne ptaki na początku się bały ale po kilku dniach się przyzwyczaiły i perfidnie robiły na nadajnik.

Awatar użytkownika
szimon
-
Kontakt:

Post autor: szimon » 20 lip 2010, 9:16

Na Metrze warszawskim swojego czasu zamontowano przy wejściach do stacji głośniki wydające nieprzyjemny pisk, ale nie ultradźwiękowy. Początkowo to gołębie ruszało, ale w końcu się przyzwyczaiły, więc trzeba było zamontować małe kolce w dużej ilości.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 20 lip 2010, 10:24

Może wypróbuj ten kit:
http://jabel.com.pl/?,ww,114,,

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 lip 2010, 20:18

Mnie ultradźwięki interesują pod 2 kątami, zastosowań praktycznych, bo w pracy używamy ich do zgrzewania tworzyw sztucznych, oraz od strony sonarów i radarów.
Osobiście chętnie bym się doszkolił pod katem generatorów ultradźwiękowych, bo często nam siadają w pracy. Ale z drugiej strony mamy sprzęt z lat 80, który nawet nie wie co to układ scalony, i 3-4 nowsze generatory, jedne chyba nawet UNITRY.

cinek1234
-

Post autor: cinek1234 » 20 lip 2010, 21:01

Dziękuję wszystkim za posty i wiadomości na priv'ie.

Nie ukrywam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o szeroko rozumianą elektrotechnikę - a tego przecież dotyczy omawiane zagadnienie.

Często pojawia się pytanie: "skąd wiadomo, że właśnie elektrodźwięki okażą się skutecznym sposobem walki z gołębiami?".

Otóż nie wiadomo... nie wiem czy ten sposób jest dobry i dlatego właśnie założyłem ten temat - wierzę że na tym forum znajdą się osoby, które będą zainteresowane stworzeniem urządzenia, jego przetestowaniem i w końcu modyfikacją z celu uzyskania satysfakcjonujących rezultatów.

W tym momencie wielu z Was pomyśli sobie pewnie: "facet zakłada temat i liczy, że znajdzie frajerów, którzy podsuną mu pod nos gotowy projekt na którym on zarobi".
Nie w tym rzecz...tak jak już pisałem wcześniej nie znam się na tym ( mam tylko wizję urządzenia i założenia , które powinno ono spełniać)...ze swojej strony oferuję natomiast niezbędne fundusze i w przypadku sukcesu ( stworzenia urządzenia) zajmę się całością zagadnień związanych z wprowadzeniem tego "cuda" na rynek.Uważam to za uczciwy układ i dlatego liczę że znajdą się chętni, by podjąć to wyzwanie :D

Co do szczegółowych warunków współpracy ( udział w ewentualnych zyskach)...jest to temat do omówienia...

Czy jest na tym forum ktoś z Krakowa lub okolic zainteresowany moją ofertą ?
Chętnie spotkam się by porozmawiać na ten temat.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 21 lip 2010, 21:21

Czekajcie, czekajcie, a czemu ten dźwięk nie może być mieszanką o losowo zmieniającej częstotliwości, aktywujący się tylko przy ruchu, ewentualnie światełko, gołębie nie skapną się aż tak szybko, że to tylko straszak (tylko im nie mówcie :razz: )

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 22 lip 2010, 7:34

zaba, próbowałem takiego sposobu - działa na kilka dni i gołębie się już przyzwyczajają. w sumie to nawet doszło do takiego zachowania że nawet siadały na balkonie jak ja tam byłem i nie robiły sobie z tego nic. dopiero jak któryś dostał kopa to odlatywał a tak to nic. niedługo pewnie musiałbym jeszcze im płacić za to że siedzę na ich balkonie :wink:

[ Dodano: 2010-07-22, 08:36 ]
chciałem jeszcze przetestować działanie tzw. bezpiecznego napięcia ok 30V ale gdzieś przeczytałem że odnóża ptaków kiepsko przewodzą prąd...

ODPOWIEDZ