jak elektronicznie zastapic regulator odśrodkowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
xxxmaxxx
-

jak elektronicznie zastapic regulator odśrodkowy

Post autor: xxxmaxxx » 29 cze 2010, 18:46

Witam :wink: pisze z zapytaniem a jednocześnie jest to sprawa która nurtuje mnie od zawsze jak wiadomo wiele układów mechanicznych ma swoje odpowiedników elektronice np zawór zwrotny = dioda , zawór = tranzystor , przełożenie przekładni = dzielnik częstotliwości
tak więc w jaki sposób zastąpić elektronicznie regulator odśrodkowy np taki jak w aparacie zapłonowym ?? ,jaki układ elektroniczny może mu odpowiadać.Pytania te są podyktowane konkretna potrzeba gdyż niedawno w moim garażu znalazłem stary silnik od UAZa dawniej chodził w moim uazie ale wmontowany mam tam silnik diesla ,ten benzynowy jest raczej sprawny tylko brakuje mu właśnie aparatu zapłonowego wiem ze go kiedyś rozebrałem bo został uszkodzony podczas wymontowywania silnika pomyślałem sobie ,żeby uruchomić ten silnik ,w zasadzie to chciałbym na nim poeksperymentować i stworzyć do niego zapłon bezstykowy tylko ja znam się trochę na elektronice no i właśnie doszedłem do momentu gdzie muszę się poradzić kogoś kto się zna bardziej :grin: . Mam już opracowane mniej więcej wszystko (czujnik to czujnik optyczny 4 małe cewki zapłonowe zasilały by każdy cylinder ) tylko pozostaje problem gdyż kąt wyprzedzenia zapłonu nie jest stały i wraz ze wzrostem prędkości obrotowej musi się zmieniać i tu pojawia się mój problem jak to zrobić elektronicznie

pozdrawiam
dziękuję za odpowiedzi

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 cze 2010, 20:10

Wzrost prędkości obrotowej = wzrost częstotliwości albo zmniejszenie okresu.
Zmiana kąta wyprzedzenia = zmiana opóźnienia impulsów względem stałego punktu.

Czyli koło z magnesem i dwa czujniki hall-a. Resztę załatwi... mikrokontroler?

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 29 cze 2010, 20:45

Dziękuję Kolego te informacje są dla mnie bardzo cenne mógłby mi kolega wyjaśnić dokładnie co miałby realizować mikro kontroler?? bo mam znajomego informatyka co się tym bawi i mi to zrobi jak mu powiem o co chodzi :wink:

[ Dodano: 2010-06-30, 12:15 ]
Zacząłem szukać rozwiązania i przyszło mi do głowy rozwiązanie aby w tym celu użyć przerzutnika mono stabilnego na NE555 tylko ja za bardzo nie wiem jak się w nim oblicza te czasy?? ale postanowiłem spróbować co by z tego było tak mniej więcej i zmontowałem układ na crocclip'ie o ile można wierzyć w to co tam się zmontuje (wiele rzeczy w nim mija się z prawda jest to prosty symulator ) zmontowałem coś takiego sugerowałem się opóźnianiem impulsu wg stałego punktu to metoda prób i błędów doszedłem to czegoś takiego jak pokazane w załączniku różowa sonda pokazuje wyjście a niebieska wejście stad na oscylogramie widać dwa wykresy stworzyłem tez dwie rożne częstotliwości jedna wysoka w programie wpisałem tam 50Hz ale to i tak bez znaczenia bo więcej tam się i tak nie uda zrobić a druga częstotliwość to ta sama tylko podzielona przez dwa czyli powinno być około 25Hz miedzy tymi częstotliwościami przełączałem przełącznikiem aby za symulować zmianę obrotów szybko wolno wtedy na oscylogramie widać obiecujący efekt kiedy przy wysokich obrotach niebieskie i różowe powinno się pokrywać gdyż zapłon musi być wcześniej a przy wolnych obrotach różowe powinno być za niebieskim czyli opóźniony zapłon . Tylko czy to faktycznie tak działa, czy tylko mi się udało to tak zrobić w programie a morze to błąd programu i to w rzeczywistości jest nie możliwe ???? jeśli możliwe to jakie wartości elementów powinienem tam zastosować ??? może da się to jakoś obliczyć ??? strasznie mnie to ciekawi

dziękuje
pozdrawiam
Załączniki
post.JPG

buliz
-

Post autor: buliz » 04 lip 2010, 21:30

Kiedyś w jakimś czasopiśmie, chyba radioelektronik, było takie rozwiązanie zapłonu do "malucha", nawet miałem go zrobione, poszukam jutro , może znajdę to dam znać.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 04 lip 2010, 21:38

Dziękuje kolego ''buliz'' a tak mniej więcej trudno jest wykonać coś takiego???? jaki mniej więcej stopień trudności??

ODPOWIEDZ