Problem z kitem AVT1533

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Problem z kitem AVT1533

Post autor: siekierzyński » 21 cze 2010, 23:47

Witam,

postanowiłem sobie zrobić ten kit samodzielnie, po prostu kupiłem część zmontowałem go. Jednak mam problem i wygląda następująco:
przy naładowanym na maxa akumulatorze (12,6V) ustawiam potencjometrem tak, żaby układ załączył przekaźnik. Gdy zmniejszam napięcie (dzielnikiem napięcia z potencjometru 5 kom) i napięcie na wejściu jest równe ok 6-5V, przekaźnik dalej jest załączony.
Na wejściu ustawiam znowu max (12,6V) i kręcę potencjometrem, tak, aby był blisko wyłączenia przekaźnika. Następnie zmniejszam Uwe tak, aby przekaźnik wyłączył się przy powiedzmy 10V. Gdy po wyłączeniu przekaźnika daje z powrotem Uwe max (12,6V) przekaźnik nie włącza się.

Dość szczegółowo opisane, ale mam nadzieję że zrozumiale. Mam wrażenie, że pętla histerezy komparatora jest straaaasznie duża. Co zrobić, żeby układ działał poprawnie?

Pozdrawiam.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 cze 2010, 9:33

Tylko, że ten układ ma działać odwrotne, przekaźnik ma się załączyć przy spadku napięcia. I dlatego korzystamy ze styków typu NC (normalnie zamknięte)
No i za pomocą potencjometru ustaw napięcie w okolicy 7.5V i teraz by załączyć tranzystor napięcie na wejściu odwracającym (nużka 2) musi być niższe niż ustawiona na potencjometrze.
I może poszukaj sobie lepszego układu. Bo kto daje TL0XX przy zasilany pojedynczym i jeszcze ten rezystor 100Ω szeregowo z diodą i załączony przekaźnik rozładuje cały akumulator.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 22 cze 2010, 18:05

Myślałem kiedyś o tranzystorze i dzielniku napięcia z potencjometru. Dzielnik napięcia dawał by napięcie na BE ok. 0,7V przy napięciu na akumulatorze 10-12V. Przy spadku napięcia po niżej 0,7V tranzystor by nie przewodził.

To jest tylko teoretyczne założenie. Dzielnik napięcia można zrobić z kilo omów, lub mega omów, żeby ciągnął mało prądu.

ODPOWIEDZ