podnoszenie napięcia sygnału

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
zaba
Użytkownik

podnoszenie napięcia sygnału

Post autor: zaba » 17 maja 2010, 21:37

Mam taki problem, jak zrobić takie urządzonko, które podniesie średnie napięcie przebiegu, ale o stałej wartości na całej długości przebiegu. Innymi słowy chodzi oto żeby przebieg sinusoidy nie schodził do zera tylko do jakiejś określanej (zmiennej) wartości.
Czy maja koledzy jakiś pomysł na takie urządzenie??

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 17 maja 2010, 22:24

tak, zrobić sumator na 2 rezystorach

na jednym podajesz sygnał, a na drugim napięcie stałe ,

jak CI nie zależy na fazie, to moze dać mały kondensator miedzy śródło sygnału a rezystor.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 18 maja 2010, 13:54

Albo robisz na jakimś operacyjnym wzmacniacz odwracający (sygnał podajesz na wejścia (-)), na (+) podajesz sygnał z suwaka potencjometru. Pozostałe odczepy potencjometru wpinasz pomiędzy + zasilania a - zasilania (napięcia ujemnego lub masy), dostaniesz wtedy możliwośc regulacji składowej stałej sygnału, czyli "podniesienia".

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 18 maja 2010, 20:25

Tak myślałem, ale chciałem się upewnić, nie mam oscyloskopu, więc nie byłbym wstanie sprawdzić efektów, wielkie dzięki za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ