Witam
mam sterownik do CO w którym przekaźnik steruje przekaźnikiem a następnie jest dołączona pompka . Wszytko jest ok do czasu jak przekaźnik jest włączony, jak się wyłączy to na kablu pojawiają się prądy błądzące , wirowe, albo inna "magia" . Jak tego się pozbyć ?
Cyfrowy miernik pokazuje od 70 do 200V potencjału na cewce przekaźnika, natomiast miernik magneto elektryczny [ taki przemysłowy ] ma na tyle małą rezystancję wewnętrzną że przekaźnik cichnie, a wskaźnik się nie wychyla i jest 0V.
Dodam jeszcze że przekaźnik jest na 230V.
"Dzwoniący" przekaźnik, stany nieustalone.
Potencjał się indukuje, bo to na pewno nie jest napięcie z sieci . Diody tam niema i nie będzie bo jak już pisałem przekaźnik jest na 230V [ cewka jak i styki]. Jedynie co wiem o urządzeniu to to, że wychodzą 2 kabelki sterowane przekaźnikiem [N i L], urządzenie jest z fabryki i nie wiem co dokładnie robi robi ten przekaźnik wewnątrz- gwarancja + plomba. Z mojej strony jest tylko ten drugi przekaźnik którym steruję pompkę do CO i on dzwoni.
Przekaźnik steruje przekaźnikiem, czy raczej przekaźnik steruje stycznikiem 
Mała ale istotna różnica szczególnie jeżeli dzwoni stycznik, bo to akurat czasami jest naprawialne, bo przyczyną najczęściej jest poluzowanie czegoś w obwodzie magnetycznym.
Malutki przekaźnik w sterowniku tez może brzdąkać, szczególnie jak uszkodzony jest jego obwód sterowania (najczęściej tranzystor), który nie wyłącza go w sposób pewny, a prąd jest na pograniczu trzymania cewki.
Mała ale istotna różnica szczególnie jeżeli dzwoni stycznik, bo to akurat czasami jest naprawialne, bo przyczyną najczęściej jest poluzowanie czegoś w obwodzie magnetycznym.
Malutki przekaźnik w sterowniku tez może brzdąkać, szczególnie jak uszkodzony jest jego obwód sterowania (najczęściej tranzystor), który nie wyłącza go w sposób pewny, a prąd jest na pograniczu trzymania cewki.
nie, to są dwa przekaźniki jest to dlatego tak bo są dwa obiegi, w pierwszym jest tylko jedna pompka wykorzystywana w drugim oby dwie. Tak że jedna jest wspólna. Teraz już jestem pewny że to są zakłócenia na kablu długości około 30-40m , jest to skrętka nieekranowana. No nic chyba będzie to tak dzwonić.