parametry wejściowe Bluetooth
parametry wejściowe Bluetooth
Witam:)
Wie ktoś może jaka jest modulacja na wejściu (amplitudowa czy częstotliwościowa) oraz jaką częstotliwość można podać na wejście? Z tego co znalazłem to bluetooth posiada na wejściu i wyjściu modulację częstotliwościową, ale nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam:)
Wie ktoś może jaka jest modulacja na wejściu (amplitudowa czy częstotliwościowa) oraz jaką częstotliwość można podać na wejście? Z tego co znalazłem to bluetooth posiada na wejściu i wyjściu modulację częstotliwościową, ale nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam:)
Z tego fragmentu (Bluetooth@Wikipedia.org ) i kontekstu całego artukułu wynika że jest to modulacja częstotliwości (dokladnie FSK@Wikipedia.org) w obu kierunkach a częstotliwość oscyluje wokół 2,45 GHz
Też to czytałem ale dziękuję za zaangażowanie oraz częściową pomoc
Transmisja pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem faktycznie oscyluje wokół 2,45 GHz, ale mnie chodzi o tą minimalną częstotliwość jaką możemy podać na wejście nadajnika bluetooth. Robię projekt i chciałem zrobić to co mam do zaprojektowania bardziej wygodnym w obsłudze i w lepszej formie do zaprezentowania. Głównie chodzi mi o to czy mogę podać sygnał o częstotliwości np. 40-60 MHz a możliwe, że zajdzie potrzeba obniżenia do 0,1 kHz na wejście nadajnika i otrzymam go na wyjściu odbiornika
Może teraz moja wiadomość będzie bardziej zrozumiała:)
Pozdrawiam
Może teraz moja wiadomość będzie bardziej zrozumiała:)
Pozdrawiam
Spodziewałem się takiego pytania, to nie takie proste na jakie może wyglądać. Jeśli chcesz korzystać z bluetooth musisz mieć gotowy moduł (np: sklep TME). Jeśli będziesz potrafił coś takiego wykorzystać w swoim projekcie bez problemu będziesz decydował co i jak przesyłasz.
Samodzielna budowa takiego modułu dla większości ludzi jest nieosiągalna, wystarczy zdać sobie sprawę że chodzi o 2 GHz i dość skomplikowaną komunikację.
Napisz, jeśli możesz, do czego chcesz to wykorzystać. Może znajdzie się coś bardziej odpowiedniego niż bluetooth. Zauważ że ta technologia wykorzystuje nielicencjonowaną (przy własnych konstrukcjach chyba do 100mW) część pasma radiowego (podobnie jak np. CB 27MHz).
Samodzielna budowa takiego modułu dla większości ludzi jest nieosiągalna, wystarczy zdać sobie sprawę że chodzi o 2 GHz i dość skomplikowaną komunikację.
Napisz, jeśli możesz, do czego chcesz to wykorzystać. Może znajdzie się coś bardziej odpowiedniego niż bluetooth. Zauważ że ta technologia wykorzystuje nielicencjonowaną (przy własnych konstrukcjach chyba do 100mW) część pasma radiowego (podobnie jak np. CB 27MHz).
Nie chcę budować modułu, ani nadajnika, ani odbiornika. Mam do zbudowania "bilayer sensor" (wpisując to w google jest na ten temat w pierwszym linku) po angielsku a po polsku można ująć to jakoś tak: czujnik zmiany pola magnetycznego z wykorzystaniem drutu albo taśmy amorficznej. Chodzi mi o to aby przesłać sygnał z oscylatora Colpitts'a do kompa bezprzewodowo. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy mniejszy układ a całą resztę można zrobić w Labview. Chcę podłączyć zasilanie i mój sygnał który otrzymam do nadajnika i przesłać go do odbiornika w kompie.
Moi poprzednicy wykorzystywali pasmo od 40 - 90 MHz i było ciężko znaleźć sygnał pomiarów.
Pozdrawiam
ZauważyłemZauważ że ta technologia wykorzystuje nielicencjonowaną (przy własnych konstrukcjach chyba do 100mW) część pasma radiowego (podobnie jak np. CB 27MHz).
Pozdrawiam
musisz napisać dokładniej jaki sygnał musisz przesłać i jak go chcesz odebrać.
Kilka pytań. Jaka jest częstotliwość sygnału, herze, kilka kHz czy bliżej GHz. Czy istotna jest wyłącznie częstotliwość czy przebieg musi być dokładnie odwzorowany na wykresie. Czy programowałeś kiedyś mikrokontrolery albo pisałeś programy (nawet TurboPascal wystarczy).
Czy transmisja koniecznie musi być bezprzewodowa?
Problem jest taki że zadanie z pozoru jest łatwe ale trzeba dużo wiedzieć żeby w miarę sprawnie wszystko złożyć
Jeśli ktoś ma do powiedzenia w tym temacie niech śmiało pisze, ja niewiele potrafię pomóc
Kilka pytań. Jaka jest częstotliwość sygnału, herze, kilka kHz czy bliżej GHz. Czy istotna jest wyłącznie częstotliwość czy przebieg musi być dokładnie odwzorowany na wykresie. Czy programowałeś kiedyś mikrokontrolery albo pisałeś programy (nawet TurboPascal wystarczy).
Czy transmisja koniecznie musi być bezprzewodowa?
Problem jest taki że zadanie z pozoru jest łatwe ale trzeba dużo wiedzieć żeby w miarę sprawnie wszystko złożyć
Jeśli ktoś ma do powiedzenia w tym temacie niech śmiało pisze, ja niewiele potrafię pomóc
Część odpowiedzi znajduje się w 2 poprzednich postach, więc nie będę się powtarzał, chyba, że moja wypowiedź jest niezrozumiała, to wyjaśnię. Programowałem już wcześniej trochę w Bascom'ie i trochę w C ale bardzo dawno, mało i nie widzę jaki ma to związek z moim pytaniem
Gdyby transmisja mogła być po kablu to nie bawiłbym się z bluetooth
Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Damian289 - prosiłbym o dokładne sprecyzowanie o co Koledze chodzi - pozwoli to uniknąć dopytywania się w czym rzecz. To raz...
Dwa - częstotliwość nośna (w GHz), a szerokość pasma (podawana w MHz) to dwie różne sprawy... do tego dochodzi też modulacja i format ramki. Zastanawiam się, czy Kolega potrafi odróżnić poszczególne kwestie - a bez tego samodzielne zbudowanie nadajnika/odbiornika nie jest możliwe.
Również kwestia oprogramowania stanowi kolejny kamyczek do lawiny spadającej na głowę niedoświadczonego i nie znającego się na rzeczy konstruktora...
Dwa - częstotliwość nośna (w GHz), a szerokość pasma (podawana w MHz) to dwie różne sprawy... do tego dochodzi też modulacja i format ramki. Zastanawiam się, czy Kolega potrafi odróżnić poszczególne kwestie - a bez tego samodzielne zbudowanie nadajnika/odbiornika nie jest możliwe.
Również kwestia oprogramowania stanowi kolejny kamyczek do lawiny spadającej na głowę niedoświadczonego i nie znającego się na rzeczy konstruktora...
Panie moderatorze pisałem już to ale się powtórzę. Nie chcę budować żadnego modułu, nadajnika ani odbiornika bluetooth. Chcę kupić gotowy nadajnik podać na niego sygnał i otrzymać na wyjściu odbiornika. Jeżeli będzie potrzeba napiszę to jeszcze 10 razy dopóki ktoś nie przeczyta uważnie co napisałem. Mnie chodzi tylko o to jaki sygnał można podać na wejście nadajnika bluetooth. Jaka jest minimalna i maksymalna wartość częstotliwości oraz amplituda. Miałem podstawy cyfrowego przetwarzania sygnałów więc jak ktoś coś wie to niech pisze a jak czegoś nie będę wiedział to doczytam i odpowiem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przychylam się do zdania moderatora bo rzeczywiści nie bardzo wiesz na co się porywasz. Żeby korzystać z bluetooth praktycznie niezbędny jest moduł którym musisz sterować mikrokontrolerem, do niego musisz napisać choćby najprostsze oprogramowanie i w jakiś sposób dostarczyć mu sygnał który będzie zdatny do obróbki. Później komputer który to wszystko odbierze sam nic z tym nie zrobi więc potrzebny jest następny program. A w tym wszystkim bluetooth to kolejny problem, wystarczyłby byle nadajnik radiowy i komunikacja przez RS232 albo USB. Jest dużo pytań a nie wiadomo nawet o jaki rząd częstotliwości sygnału na wejściu chodzi.
Chcę Ci pomóc na ile będę potrafił i na pewno nie tylko ja... ale musisz dać sobie pomóc. Inaczej to nie ma sensu
Chcę Ci pomóc na ile będę potrafił i na pewno nie tylko ja... ale musisz dać sobie pomóc. Inaczej to nie ma sensu
Faktycznie, że wszystko co ma bluetooth kontaktuje się poprzez oprogramowanie
Nie pomyślałem o tym
Macie rację
Więc opcja z bluetooth odpada.
Może ma ktoś pomysł jak przesłać sygnał o modulacji częstotliwościowej który może być o 3 wartościach częstotliwości 0,1 kHZ albo 0,8-0,1 GHz albo 1 GHz bez zmiany modulacji. Drogą radiową już koledzy przesyłali ale powodowało to że układ był bardziej rozbudowany i ciężko było znaleźć sygnał między stacjami radiowymi.
Pozdrawiam
Macie rację
Więc opcja z bluetooth odpada.
Może ma ktoś pomysł jak przesłać sygnał o modulacji częstotliwościowej który może być o 3 wartościach częstotliwości 0,1 kHZ albo 0,8-0,1 GHz albo 1 GHz bez zmiany modulacji. Drogą radiową już koledzy przesyłali ale powodowało to że układ był bardziej rozbudowany i ciężko było znaleźć sygnał między stacjami radiowymi.
Pozdrawiam
trzeba dobrać filtry, podobnie jak w 3 drożnych kolumnach głośnikowych, dwa które odfiltrują najwyższe i najniższe częstotliwości, trzecia prawdopodobnie może zostać "zmieszana" z resztą. Dalej po kablu do portu komputera a z otrzymanymi danymi trzeba coś zrobić programowo. Połączenie radiowe będzie można kombinować kiedy to już będzie działało. To pierwsze wpadło mi do głowy
//Napisałem pierwsze co mi przyszło do głowy a pomyślałem że chodzi jedynie o wykrycie obecności sygnału o jednej z trzech częstotliwości. Trochę nie na temat
//Napisałem pierwsze co mi przyszło do głowy a pomyślałem że chodzi jedynie o wykrycie obecności sygnału o jednej z trzech częstotliwości. Trochę nie na temat
Ostatnio zmieniony 19 lut 2010, 13:35 przez sta, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
weź pod uwagę szerokość pasma jaką zajmie przesyłany sygnał która w przybliżeniu jest równa BW=2f . Czyli sygnał FM o f=100kHz zajmie pasmo 200kHz i to nie jest problem aby go przesłać i odebrać. Natomiast jeśli mówimy o sygnale FM o f=1GHz to zajmowane pasmo wyniesie 2GHz i to już jest problem. Potrzeba więc nadajnik który można będzie zmodulować częstoliwością od 100kHz do 1GHz oraz odbiornik który potrafiłby odebrać tak szerokie pasmo. Wydaje się to być niewykonalne.
Jaka była częstotliowość tego sygnału który koledzy przesyłali?
weź pod uwagę szerokość pasma jaką zajmie przesyłany sygnał która w przybliżeniu jest równa BW=2f . Czyli sygnał FM o f=100kHz zajmie pasmo 200kHz i to nie jest problem aby go przesłać i odebrać. Natomiast jeśli mówimy o sygnale FM o f=1GHz to zajmowane pasmo wyniesie 2GHz i to już jest problem. Potrzeba więc nadajnik który można będzie zmodulować częstoliwością od 100kHz do 1GHz oraz odbiornik który potrafiłby odebrać tak szerokie pasmo. Wydaje się to być niewykonalne.
Jaka była częstotliowość tego sygnału który koledzy przesyłali?
Ta częstotliwość którą podałeś to jest zakres częstotliowści UKF i w tym zakresie był przesyłany sygnał z modulacją FM jak się domyślam. Czyli nadajnik pracował na częstotliwości powiedzmy 100MHz i był modulowany interesującym nas sygnałem. Teraz ja pytałem o to CO przesyłali ci koledzy czyli jaką częstotliwość miał sygnał przesyłany w tym zakresie częstotliwości? Albo inaczej, na jakiej częstotliwości pracuje oscylator Colpittsa? Nie sądzę abyś do komputera doprowadzał sygnał o f=100Mhz bo do jakiego wejścia? Do karty pomiarowej, do portu?