jaka dioda LED

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
b0ss
-

jaka dioda LED

Post autor: b0ss » 15 lut 2005, 17:37

mam małe pytanko jaką diode mozna wstawić do latarki aby świeciła tak jak na zwykłej zarówce (jakieś moze oznaczenia lub symbole jakie sa na diodach , ewentualnie namiary w jakimś sklepie internetowym)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 21 lut 2005, 11:41

Poszukaj na allegro jakichs super ultra jasnycj białych diod.
Jest tego tam dośc dużo, a już są takie diody, że w nocy to jak zwykła latareczka świecą mocnym swiatłem.
Allegro, tam jest tego dość dużo

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 05 mar 2005, 20:33

Jedna super kosmicznie jasna dioda led daje dużo światła, ale to jeszcze za mało w porównaniu z żarówką. Ja kupiłem na allegro za klka zł lampke diodową na pięciu hiperjasnych ledach i mogę powiedzieć, że te 5 ledów daje już światło zbliżone do latarki, ale to jeszcze nie to. Zwykła latarka (z żróweczką halogenową) kupiona w jednym z popularnych ostatnimi czasy sklepach "wszystko po 4zł" (nie polecam zakupów w takim sklepie, moja latarka wytrzymała aż dwa miesiące z innymi rzeczami jest tak samo), ma zasięg kilkanaście metrów, lub więcej (jezeli skieruję latarkę na budynek oddalony o kilkanaście metrów to widzę odbicie na ścianie tego budynku). W przypadku mojej latarki LED zasięg wynosi kilka metrów.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 06 mar 2005, 13:10

No dużo też zależy ile oczekujemy od naszej latarki i do czego nam ona będzie służyć.
Mi do grzebania w piwnicy wsytarcza LED :)

ODPOWIEDZ