Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
słuchajcie, potrzebuję narysować schemat miernika do pakietu lipo. założenia są takie że muszę na bieżąco mierzyć napięcie dwóch osobnych cel pakietu Lipo i jak napięcie którejkolwiek celi spadnie do założonego poziomu to miernik ma mnie o tym poinformować.
z programem nie będzie raczej większego poziomu. najtrudniej o sam schemat połączeń, bo pakiet 2S zbudowany jest tak:
-
Załączniki
-

- lipo 2S1P.png (2.58 KiB) Przejrzano 5702 razy
-
keruseykaryu
Łoj. Dwa komparatory okienkowe nie załatwiłyby sprawy?
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
keruseykaryu pisze:Dwa komparatory okienkowe nie załatwiłyby sprawy?
napisałem soft dla atmegi8. działa jak trzeba.
-
Thor
- Użytkownik
Witam.
Robiłem pomiar kiedyś takiej baterii i zrobiłem to tak.
Mierzysz napięcie na całej baterii poprzez dziennik rezystancyjny, oraz cele S2. Posiadasz wtedy sumaryczne napięcie oraz napięcie 1 celi to druga sobie wyliczysz odejmując.
Pozdrawiam Bartek
-
matrix
- Użytkownik
-
Kontakt:
Thor pisze:Robiłem pomiar kiedyś takiej baterii i zrobiłem to tak.
Mierzysz napięcie na całej baterii poprzez dziennik rezystancyjny, oraz cele S2. Posiadasz wtedy sumaryczne napięcie oraz napięcie 1 celi to druga sobie wyliczysz odejmując.
dokładnie tak zrobiłem tylko po drodze trafiło się parę schodków które musiałem pokonać. choćby to że chciałem by liczba którą otrzymam po podzieleniu reprezentowała mi napięcie na celach, czyli na przykład jak mam na pięcie na celi 3.8V to chciałem mieć liczbę 38. ale pokonałem i to. dziękuję wszystkim za podpowiedzi.