Wykrywacz aktywności komórek

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Wykrywacz aktywności komórek

Post autor: Kulpina » 12 lut 2010, 17:23

Na prywatnym angielskim nauczyciel ma radio, które dość głośno wyje gdy mam włączony internet w komórce. Co prawda nie jest do duża odległość, ale jednak niektóre radia reagują głośniej inne ciszej na aktywny telefon komórkowy. Nie dało by się w podobny sposób zrobić jakiegoś prostego wykrywacza aktywnych komórek w pobliżu?
Na jakiej zasadzie by takie coś musiało działać?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 12 lut 2010, 17:43

A po co taki wykrywacz? Statystycznie na jednego Polaka przypada 1,1 karty SIM :razz:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 12 lut 2010, 18:32

Fale wysokiej częstotliwości zmieniają punkt pracy tranzystorów (przesuwają i/lub zniekształcają którąś z charakterystyk przejściowych).
Można zbudować prosty układ tranzystorowy, który poda na wejście Schmitta napięcie bliskie progowi przełączania.
Fale elektromagnetyczne powinny zmienić to napięcie i tak wpłynąć na wejście jakiejś bramki.

Można też wykorzystać do tego jakiś prosty wzmacniacz małej mocy (audio lub operacyjny), za nim następny, itd.

[ Dodano: 2010-02-12, 18:34 ]
:arrow: mathieiov, mam kilka kart SIM. Jedną normalnie używam, a reszta jest nieaktywna i służy do testowania komórek.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 12 lut 2010, 18:39

Kulpina, mam propozycję :arrow: http://www.elektor.com/StreamFile.lynkx ... niffer.pdf
Nada się?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 lut 2010, 18:47

O. Myślałem, że to jakiś projekt do kupienia za xxxxxx zł ale tu miłe zaskoczenie ;)
Właśnie sobie drukuję i zobaczę co to jest :mrgreen:

ODPOWIEDZ