słuchajcie, najpierw korzystałem z programatora stk200, zaprogramowałem kilka procków, było git. później przesiadłem się na ulepszony stk200 bo myślę sobie, będzie bezpieczniej dla portu LPT, zaprogramowałem na nim kilknaście procków, też było git... do przed chwilą, wracam ze spaceru, włączam kompa, chcę bujnąć programator (ulepszony stk200) i lipa. posprawdzałem wszysko co możliwe i nic. zmieniłem na poprzedni stk (zwykły) i też nic. napięcia wporzo bo zasilanie ciągnę przez port usb, żadnych samoróbek. korzystam z adaptera do różnych procków (avt1452).
- napięcie na programowanym procku - 4.23V
- napięcie na układzie 74HCT244 - 3.87V
- menadżer urządzeń nie skazuje na problem z portem LPT
a komunikat jaki mi wywala podczas próby zaprogramowania procka pokazuję na poniższych zdjęciach.
pomocy proszę, jestem mocno zdesperowany, a wręcz zrozpaczony.
programator przestał działać - ratunku !!!
Sprawdź miernikiem wszystkie połączenia czy są. Musisz sobie załatwić pewniejsze źródło zasilania bo min. napięcie dla 74HCT244 to wg. pdf'a 4.5V i to może być przyczyną. Wersja HC od 2V jest. Zrób sobie jakiś prosty zasilacz ze stabilizatorem i chwilowo pomiń diodę na zasilaniu programatora (połącz końcówki kabelkiem). Tylko musisz pamiętać żeby biegunów nie pomylić w takim wypadku (plusa z masą)
no ja rozumiem, ale jak wytłumaczysz to że wcześnie było ok? nie miełem żadnych kłopotów.snow pisze:Musisz sobie załatwić pewniejsze źródło zasilania bo min. napięcie dla 74HCT244 to wg. pdf'a 4.5V i to może być przyczyną.
w systemie mam kilka drukarek zainstalowanych, potrzeba jeszcze coś zainstalować?
Jak pracujesz w obszarze napięć/sygnałów których nie dopuszcza producent to wszystko jest możliwe nawet to że układ przestanie działać. Spróbuj podłączyć jedynie procesor i programator, zapewnić warunki pracy jakie zaleca producent i będziesz wiedział czy to procesor, programator czy system. Piszesz że masz programator bez bufora i nie działa zatem to raczej jedynie sprawa systemu (może ci się jakaś aktualizacja dodała?). W każdym razie ja chciałem zwrócić jedynie uwagę na fakt iż zasilasz bufor niezgodnie z zaleceniami producenta