Problem ze schematem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Doktor
-

Post autor: Doktor » 23 lis 2009, 20:03

Najkrótsza informacja: układ scalony ma być zasilany -6V (4) i + 30V (7)z Dodatkowego zasilacza, jesli chcesz uzyskać regulację od 0 do 30V. Jeśli od kilku V, to (4) może być na masie, ale (7) i tak 30V Jeszcze raz: Dodatkowy zasilacz dla US!!! (oczywiście nie ma go na schemacie, bo nie jest to widocznie zabawka dla całkiem poczatkujacych), zresztą walczysz równolegle z innym zasilaczem, ale nie odpowiadasz na pytania....To może skup się na jednym.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 23 lis 2009, 21:34

Doktor pisze:Najkrótsza informacja: układ scalony ma być zasilany -6V (4) i + 30V (7)z Dodatkowego zasilacza, jesli chcesz uzyskać regulację od 0 do 30V. Jeśli od kilku V, to (4) może być na masie, ale (7) i tak 30V Jeszcze raz: Dodatkowy zasilacz dla US!!! (oczywiście nie ma go na schemacie, bo nie jest to widocznie zabawka dla całkiem poczatkujacych), zresztą walczysz równolegle z innym zasilaczem, ale nie odpowiadasz na pytania....To może skup się na jednym.
O jakich pytaniach mowa??

Dodatkowy zasilacz szczerze mówiąc to też był praktykowany. Podłączałem US zarówno do -5/5V jak i do -12/12V (zasilacz z PC). Sądzisz że napięcie może być za niskie dla US??

P.S przy dodatkowym zasilaniu -12/12V objawy takie same.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 lis 2009, 21:42

Najważniejsza jest to by Opamp był zasilany "przed" stabilizatorem a nie za.
I nie podałeś wartości rezystora R8?

No i prąd zwarcia jak dobrze obliczyłem powinien wynosić
I_z=1.25V*R2/(R3*R5)+Ube/R1

No i pamiętaj ze napięcie zasilania opampa nie może przekroczyć 36V.

Aha i następnym razem wybierz sobie jakiś lepszy układ nie wymagający dodatkowego zasilania napięciem ujemnym.

Doktor
-

Post autor: Doktor » 23 lis 2009, 21:48

Naprawdę czytasz selektywnie!Przeczytaj ze zrozumieniem post powyżej! Już napisałem, jakie ma być napięcie na (7) Ma być 30V. Poza tym, Kolego nie odpowiadasz na pytanie o inny zasilacz, gdzie piezo podobno nie działa...Staram się pomóc, ale uważam,że moje i innych rady trzeba szanować i z nich korzystać i pisać jaki jest tego efekt. Zająłeś już 2 strony forum bez żadnego efektu. Poza tym w Twoim zasilaczu wprowadziłeś jakieś rzekome modyfikacje..Informuję o najprostszych zasadch: Amperomierz ma być włączony szeregowo z obciążeniem, a nie jak na schemacie!

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 23 lis 2009, 21:57

Doktor pisze:Naprawdę czytasz selektywnie!Przeczytaj ze zrozumieniem post powyżej! Już napisałem, jakie ma być napięcie na (7) Ma być 30V. Poza tym, Kolego nie odpowiadasz na pytanie o inny zasilacz, gdzie piezo podobno nie działa...Staram się pomóc, ale uważam,że moje i innych rady trzeba szanować i z nich korzystać i pisać jaki jest tego efekt. Zająłeś już 2 strony forum bez żadnego efektu. Poza tym w Twoim zasilaczu wprowadziłeś jakieś rzekome modyfikacje..Informuję o najprostszych zasadch: Amperomierz ma być włączony szeregowo z obciążeniem, a nie jak na schemacie!
Ja szanuje wypowiedź każdego z forumowiczów. Jeśli odniosłeś wrażenie że Cię nie szanuje to Cie przepraszam najmocniej. Sory ale ja mam rózne sprawy na głowie nie tylko ten zasilacz więc na forum jestem jak tylko mogę. niestety nie jest to często więc odpowiadam z opóźnieniem.

Amperomierz jest włączony szeregowo z obciążeniem rezystorem 100ohm/3W. Woltomierz to cyfrak o Rw ok 10Mohm więc to nie jest jakieś ogromne obciążenie zakłócające pomiar.

R8 to potencjometr 10K z równolegle przylutowanym (miedzy suwakiem a jednym końcem ścieżki oporowej oczywiście :wink: ) rezystorem 5K

Jeszcze raz Cie przepraszam Doktor jeśli Cię uraziłem.

ODPOWIEDZ