przeróbka zasilacza
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
przeróbka zasilacza
Witam
Zlutowałem taki własnie zasilacz i mam małe pytanie. Czy można go jakoś przerobić by działał do ok 30V zamiast tylko do 12,5???
Mam też mały problem ponieważ ani przy zwarciu ani przy przeciążeniu nie świeci dioda led D6.
Proszę o pomoc.
Zlutowałem taki własnie zasilacz i mam małe pytanie. Czy można go jakoś przerobić by działał do ok 30V zamiast tylko do 12,5???
Mam też mały problem ponieważ ani przy zwarciu ani przy przeciążeniu nie świeci dioda led D6.
Proszę o pomoc.
Zawsze można przerobić.
Trzeba albo zwiększyć P1≥24K i albo zmniejszy R8 do 330.
No i kondensatory trzeba dać na wyższe napięcia jak i napięcie wejściowe też musi być większe.
Przy zwarciu to ma brzęczyk piszczeć a nie dioda świecić.
Dioda ma D6 ma się zapalić wtedy gdy Uwe zmaleje za bardzo i stabilizator przestanie stabilizować.
Przynajmniej ja to sobie tak wyobrażam, a co w opisie jest inaczej? ≥
Trzeba albo zwiększyć P1≥24K i albo zmniejszy R8 do 330.
No i kondensatory trzeba dać na wyższe napięcia jak i napięcie wejściowe też musi być większe.
Przy zwarciu to ma brzęczyk piszczeć a nie dioda świecić.
Dioda ma D6 ma się zapalić wtedy gdy Uwe zmaleje za bardzo i stabilizator przestanie stabilizować.
Przynajmniej ja to sobie tak wyobrażam, a co w opisie jest inaczej? ≥
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Regulacja napięcia faktycznie jest do 30V a nawet więcej ok 35V. Przy ok32V odzywa się brzęczyk i dioda led, kłopot w tym że brzęczyk nie piszczy tylko tak jakby szumi.
Drugi kłopot w tym że dolne napięcie jest w okolicach 2.4V a ja chciałbym od 1,2V ew.
od 1,5V. Czy uzyskam to co chcę zamianą R16 z 220ohm na jakieś 100ohm??
Drugi kłopot w tym że dolne napięcie jest w okolicach 2.4V a ja chciałbym od 1,2V ew.
od 1,5V. Czy uzyskam to co chcę zamianą R16 z 220ohm na jakieś 100ohm??