jak dobrać rezystor?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

jak dobrać rezystor?

Post autor: matrix » 09 paź 2009, 12:18

słuchajcie, powiedzmy że mam urządzenie zasilane z sieci przez trafo a do tego akumulator podtrzymujący w takiej konfiguracji:

Obrazek

na jakiej zasadzie dobiera się wartość rezystora oznaczonego *?

jaką powinien mieć wartość? akumulator podtrzymujący ma powiedzmy 12V, a jeśli się nie da to może mieć 9V. ogólnie chodzi mi o wzór. jaka jest zasada? jaki prąd doładowujący w trakcie normalnej pracy czyli zasilania z sieci?

rezystor mogłem źle podłączyć. powinien być dołączony do katod diod. ale do pracy wychodziłem i juz nie miałem czasu na zmianę.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 paź 2009, 20:11

Zgodnie ze wzorem Ohma R=U/I, gdzie:

I to zakładany prąd ładowania akumulatora, który dla pracy buforowej nie powinien przekroczyć 0.1C (typowo od 0.01C do 0.05C), zwykle jest podany na obudowie akumulatora.

U to spadek napięcia na rezystorze. Jest to różnica pomiędzy napięciem zasilania a napięciem za akumulatorze przy pracy buforowej.
Napięcie akumulatora też jest zwykle napisane na akumulatorze, jednak dla akumulatora 12V wynosi około 14V, więc albo zwiększysz napięcie zasilania, albo wybierzesz akumulator 9V.

Wypadało by także wziąć pod uwagę możliwe wahania napięcia zasilania, przez które akumulator może zostać przeładowany lub rozładowany.

ODPOWIEDZ