MCP2515 i Atmega16

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

MCP2515 i Atmega16

Post autor: M@ciej » 19 wrz 2009, 17:08

Witam :)

Chcę podłączyć MCP2515 do Atmegi16 i sterować magistralą CAN. Widziałem w necie kilka (właściwie to jeden powtarzający się) lakonicznych schematów podłączenia MCP do Atmegi. I z powodu tych niejasności mam kilka pytań:

1. Jak podłączyć kwarce i sygnały zegarowe?Mogę użyć 2 oddzielnych kwarców, ale czy wiążą się z tym jakieś trudności, np. brak synchronizacji?
2. Czy mogę podłączyć sygnał resetu Atmegi i MPC razem i dalej np. do układu DS1813?
3. Czy ktoś próbował tym sterować z poziomu Bascoma? Obsługa interfejsu ISP nie stanowi problemu a MCP chce wykorzystać w najprostszej wersji, bez żadnych protokołów, czy tak się da?

Pozdrawiam.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 wrz 2009, 18:55

1. Układ bez kwarca lub rezonatora RC nie ruszy, kwarc jest konieczny
2. Bez stanu wysokiego na RESET układ nie ruszy zatem podłączyć możesz, ew. sterować to dodatkową linią.
3. Nie używałem CAN'a ale potrzebujesz oprócz tego układu jeszcze układ który zamieni ci na standard CAN sygnały np. MCP2551 którego można używać normalnie wprost z procesora i podejrzewam że ten MCP2515 jest ci zbędny jeżeli tylko chcesz przejść z TTL<>CAN, ale tak jak pisałem nie zajmowałem się tym standardem.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 19 wrz 2009, 20:29

Chodzi o to, że chce połączyc ze soba razem linie RESET procka i 2551. Gdzieś czytałem, że transceiver 8515 tylko poziomy zmienia,czy jakoś tak. Widzialem nawet schemat podłączenia I2C pod tą kostkę, ale wydał mi sie absurdalny. Jesli 8515 działa na podobnej zasadzie co MAX232, to rzeczywiscie niepotrzebny ten interfejs.

Nie wiem jednak zbyt dużo na temat CAN jeszcze, dlatego pytam na Forum, może ktoś się z tym zetknął?

ODPOWIEDZ