Witam!
Mam pewien problem a dokładniej to zamierzam zbudować urządzenie które by mierzyło temperaturę wody i ciśnienie zapisywało to na dysku flash.
Mój problem polega na tym że nie wiem jak przerobić licznik tak aby był podłączony do dysku i zapisywał na nim dane pomiarowe co 24h.
Bardzo był bym wdzięczny jak ktoś by mi pomógł...
Urządzenie pomiarowe i dysk Flash- Jak zrobic?
-
PiterForce5
- -
-
PiterForce5
- -
Jak będziesz zbierał dane co np. 30 minut, to wystarczy czy zwykła pamięć EEPROM o pojemności 32 czy nawet 64 KB. Wystarczy wbudować w urządzenie jakiś port komunikacyjny, np. RS232 i dane prześlesz sobie bez wyjmowania niczego z urządzenia.
Ostatecznie zamiast karty układ scalony pamięci DATA FLASH o pojemności od 1 do 16MB i po sprawie. Takie pamięci to koszt rzędu 5zł, ale są w 8 pinowych obudowach SMD.
Ostatecznie zamiast karty układ scalony pamięci DATA FLASH o pojemności od 1 do 16MB i po sprawie. Takie pamięci to koszt rzędu 5zł, ale są w 8 pinowych obudowach SMD.
-
PiterForce5
- -
NIE. Po pierwsze nie wiem dokładnie co chcesz robić? Po drugie nauczyłem się że zaczyna się od narysuj schemat, potem napisz program i w końcu kończy się zbuduj mi całe urządzenie. A nie taki jest mój cel podsuwania rozwiązań. Jak nie potrafisz sam poszukać danych o elementach i narysować sobie schematu, prawdopodobnie nie dasz sobie rady.