Układy logiczne, czy mikroprocesory

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sie 2009, 9:31

No cóż ja wreszcie muszę zasiąść nad tym C, CPLD potem. Co prawda BASCOM mam opanowany, ale jak kolega wyżej stwierdził to strasznie lipne środowisko, niedopracowane, i na jeżone błędami, o ile pierwsze wersje się do czegoś jeszcze nadawały, to obecne właściwie są mało użyteczne, szczególnie dla procesorów TINY, które i tak trzeba programować właściwie w ASM, lub się gibać i ustawiać wszystko ręcznie w rejestrach.
A programowy symulator, jest na dzień dzisiejszy praktycznie bezużyteczny w tym środowisku.
Co prawda widziałem ambitne projekty w BASCOM, ale jak dla mnie brak możliwości deklarowania tablic wielowymiarowych i struktur danych, kasuje te środowisko w bardziej zaawansowanych projektach na dzień dzisiejszy.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 9:35 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 sie 2009, 9:33

Ładne to ;) w cenie 390zł? :mrgreen:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sie 2009, 9:46

No nie z tą ceną to tak trochę strzelałem, ale znając problem (sam Spartan to wydatek ok 100zł a i tak trzeba do niego jeszcze parę układów) i AVT to należy się takiego pułapu cenowego, za jakiś średniej klasy zestaw spodziewać. Bo np. moim zdaniem zestaw do CPLD nie jest do końca udany, wystarczyło dodać woków układu PLD goldpiny (ile by to więcej kosztowało 2zł :?:) i na nich wyprowadzić porty I/O układu i był by to układ super bo szło by łatwiej na nim swoje pomysły testować,a tak tylko do kursu się nadaje i nic więcej :sad: .
No akurat jeżeli chodzi o tę konkretną płytką to dla mnie kompletna wpadka AVT i autora zestawu. Nie wiem czy mieli zły dzień czy byli "wczorajsi" ale jak ja bym się za to zabierał, to to był by pierwszy punkt na liście tego co na takiej płytce powinno się znaleźć. Albo po prostu nie chcieli zrobić za dobrego zestawu. Nie wiem. :?: Wiadomo że zawsze po takim kursie jest konkurs, no mogli zrobić te 10zł droższy zestaw ale taki co daje jakieś możliwości, próbowania własnych projektów, a tak jesteś ograniczony tyko tym co na płytce, bo dojścia do pinów układu CPLD nie masz (wygodnego), i nie jesteś w stanie do nich dołączyć innych układów niż to co masz.
Co do FPGA, to nie jest pytaniem kurs, tylko czy im się to opłaci :?: Jeżeli stwierdzą że tak ,to będzie, jeżeli że nie to nie ma szans. A to zależy od ilości chętnych, bo to będzie drogi projekt, i tu nie ma się co oszukiwać.
Natomiast jak dla mnie w EDW brakuje kursu programowania w Delphi czy nawet C na PC. Co z artykułów o RS232, czy USB (ponoć w planach :?: ) w kursach o mikroprocesorach jak tak naprawdę tym co powoduje że to wszystko jest użyteczne, jest tak naprawdę program który trzeba napisać na komputerze i który potrafi odebrać dane z urządzenia i je przetworzyć, oraz nim sterować. Przykłady z terminalem są tak naprawdę bez użyteczne w praktyce. Co z tego że umie wysłać napis "HELO" czy temperaturę z Ds-a, Jak nie wiem jak napisać program do wina, który to przetworzy, i będzie umiał z urządzeniem sie komunikować na odpowiednim poziomie, to tylko fajny "pic na wodę, fotomontaż", nic więcej.
Dlatego sądzę że przed jakim kolwiek nowym kursem o RS232/USB, FPGA, czy nawet PICach, jest potrzebny konkretny kurs Delphi albo C i to na poziomie średnim. Inaczej dla mnie to nie ma żadnego sensu, bo wykorzystanie potencjału tych układów, jak to słusznie stwierdził kolega, skupi się na budowie kolejnego "Zegarka".

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 sie 2009, 14:07

Myślę, że na płytke do cpld nie ma co narzekać. Zasoby zastosowanego układu są... no prawie żadne :mrgreen:
Do ćwiczeń na początek akurat, ale czy do czegoś więcej...

Pod twpją płytką jest cena w dolarach, którą dopiero teraz zauważyłem... 1095$??? !

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 02 sie 2009, 14:37

Tak, Kulpina, w Kamami jest taniej: http://kamami.pl/?id_k1=52&id_k2=64&id_k3=1323

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sie 2009, 15:28

kulpina ale gdyby płytka miała golpiny z wyprowadzonymi na nich pinami układu CPDL to nie była by wiele droższa, a na pewno byś był z niej zadowolony, bo mógł byś na niej budować własne pomysły i podłączać do układu CPLD dowolne elementy.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 sie 2009, 10:06

A, no jasne że byłoby fajniej ;)
Mnie natomiast zainteresowała pozycja 1 z linku mathieiova :mrgreen:
Razem z przesyłką i vatem byłoby jakieś 300zł. 400k bramek i 8k makrokomórek
warto na poczatek? :mrgreen:

ODPOWIEDZ