proszę o pomoc elektronika

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
amstrad
-

proszę o pomoc elektronika

Post autor: amstrad » 26 sty 2005, 9:20

Dana jest bramka mcy 74011. Udd = +5V

Określić na podstawie danych katalogowych ile wynosi Io,Uo jeśli Ui=H
Do wyjścia braki jest podłączone 0 bramek.

Link do danych katalogowych :

[ http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 4011.shtml ]

-------------------------------------------------------------------------------------

Rysunek : http://www.ufd.pl/7/images2005/20050125141813.JPG

Jest to dioda prostownicza.
Parametry graniczne diody :

Urwm = 400 V (max) , Ursm=600 V (max) , If=1 A (max)

Parametry charakterystyczne :

Uf=1,1 V (max) przy If=1A

przy Ir=5 mikroA (max) Ur=400 V

Jakie warunki muszą spełniać U1 i R aby dioda nie uległa znieszczeniu ?

Narysować przebieg U2 jeśli u1(t)=U1sin2(PI)ft

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 sty 2005, 15:19

Może okaż trochę chęci samodzielnej pracy :) i napisz czego nie rozumiesz w tych zadaniach? Zadaj konkretne pytanie ale nie na zasadzie tu jest zadanie rozwiążcie go :)

spark
Użytkownik

NIEUKI !!!

Post autor: spark » 26 sty 2005, 15:34

Ehhh... Kiedy te nieuki nauczą się w końcu, że nikt za nich nie będzie robił zadań !!! Co ja plotę przecierz to nieuki prawda, to czego niby mają się nauczyć :? A tak na marginesie, to może Wojtku dopiszesz do regulaminu forum, paragraf pod tytułem "Zróbcie za mnie lekcje", i może w końcu TE NIEUKI przestaną to robić !!! Nic nie mam do tego żeby się pytali jeśli czegoś nie wiedzą ale żeby od razu robić im zadania, to trochę przesada. (a może ktoś tak za mnie napisze testy próbne, co :D )

amstrad
-

Post autor: amstrad » 26 sty 2005, 18:22

Nie każdy jest dobry z elekroniki....

1.Jest to bramka nand.Ok.Podawane jest napięcie 5v czy stan wysoki.czyli z powodu negacji na wyjściu jest stan niski.
Ale z danych katalogowych nie wiem które napięcie jest dla stanu niskiego ?

2.Dioda ta umieszczona jest w kierunku wstecznym.I też pytanie - jak to rozwiązać ?

Nie chę gotowych wyników ale poprostu chcę się tego nauczyć jak to ugryźć.

Dzięki.

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 26 sty 2005, 19:35

Kazdy z nas kiedys zaczynał i jestem przekonany ze wolal isc pograc w pilke niz przerzucac ksiazki do nauki. Ale w dzisiejszych czasach aby wyplynac na ocean trzeba miec nie tylko bicepsy i kajak, trzeba miec wiedze i to bardzo rozlegla, a konkurencja nie spi.
Ad1. Przytoczyłes odnosnik do datasheet, na stronie 3 w tabeli masz jak na tacy wszystko napisane. Mało tego, nawet dla trzech róznych napięć. Troszkę uwagi i cierpliwości, może dla Ciebie to przerazajace ale niestety takie dane to sól elektroniki, bez umiejetnosci korzystania - czytania, z takich danych utoniesz na plytkiej wodzie.
Ad2. Nasz miłosciwie panujący załozyciel tego forum i witryny, kol. Wojtek, na stronie http://www.elektronika.priv.pl/diody.html był łaskaw umiescić kompendium wiedzy na temat diod. Nic prostszego jak przeczytać, a z watpliwosciami i pytaniami smiało pisz na forum, gwarantuje ze wtedy napewno koledzy nie zawioda.
Pozdrowka

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 sty 2005, 20:03

amstrad pisze:Nie każdy jest dobry z elekroniki....
Pewnie że nie każdy jest od razu dobry, ale do elektroniki trzeba dużo cierpliwości i chęci. Ale dość tego pouczania, zadałeś pytanie więc odpowiadam.
1. Jak słusznie zauważyłeś jeśli na wejściu jest stan wysoki to na wyjściu jest stan niski. Zwykle przyjęło się oznaczać napięcie wyjściowe w stanie niskim jako UOL gdzie U to wiadomo napięcie "O" to skrót z angielskiego "Output" czyli wyjściowy "L" również od angielskiego "Low" czyli niski i tak masz napięcie wyjściowe w tanie niskim :) podobnie dla prądu. W tabeli masz to napisane. Masz tam również podawane wartości minimalne typowe i maksymalne jakie mogą występować jak również warunki pomiarów a więc napięcie zasilające UDD napięcie wejściowe.
2. Co do drugiego pytania to faktycznie zaglądnij najpierw do mnie na stronę lub do książki, pokombinuj i jak dalej nie będziesz wiedział to pytaj, przypomij sobie prawo Ohma i prawo Kirchhoffa też się przydadzą a u mnie na stronie też to znajdziesz.

amstrad
-

Post autor: amstrad » 26 sty 2005, 22:17

Dzięki Wojtku za pomoc a nie samą krytykę.Trochę poczytałem i tak :

1.Jeśli Udd=5V to napięcie w stanie niskim wyniesie 0.05V,tak ?

2.Z tego co przeczytałem i zrozumiałem - dioda działa w kierunku zaporowym.Prawo ohma : U=RI,prawa kirchoffa mówią że suma napięć w oczku jest 0.Ale to dalej mi nic nie mówi...tutaj prosiłbym o jakieś wyjaśnienie co powinienem policzyć i na które z napieć dotyczące diody powinienem zwrócić uwagę.

Dzięki.

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 26 sty 2005, 23:46

Ad 1. brawo !, dokladnie tyle, dla napiec wejsciowych ( w stanie wysokim 3,5 ; 7 ; 11V ). Zwroc uwage ze zmiana stanu nastepuje juz po przekroczeniu napiecia na wejsciu, mniejszego niz napiecie zasilania ukladu. Popatrz rowniez jaki prad pojawia sie na wyjsciu przy zmianach stanu, to bardzo wazny parametr dla obciazenia wyjscia. Analizujac te parametry dojdziesz do wniosku ze uklady CMOS lepiej pracuja, pewniej, przy napieciach zasilania bliskich 15V.
Ad2. mala korekta, prawo Kirhoffa dotyczy pradow. Na rysunku jaki podales nie uwzgledniasz polaryzacji napiecia. W przypadku przewodzenia: U1=(If * R) + Uf, analizujac ten wzor okreslisz wartosc max napiecia przy jakim dioda przewodzi z pradem If=1A. Zwroc uwage ze, im wiekszy rezystor tym wieksze napiecie U1 ale moc strat wzrasta znacznie na rezystorze, dlaczego? pewnie sam na to wpadniesz. W kierunku przewodzenia, spadek napiecia na diodzie ulega bardzo nieznacznej zmianie ( zaleznej od pradu jaki plynie przez diode ) wacha sie w zaleznosci od diody w granicach 0,6 do 1V ( dla diody krzemowej ), oznacza to ze jezeli przekroczysz wartosc max pradu przewodzenia diody, nastapi lawinowy wzrost temperatury zlacza i dioda polegnie na polu walki.
Pozdrowka

Pozdrowka

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 sty 2005, 5:09

Prawo dotyczące sumy napięć w obwodzie zamkniętym ("oczku") jest nazywane II prawem Kirchhoffa.

amstrad
-

Post autor: amstrad » 28 sty 2005, 10:06

1.Czyli tak...Uo=0.5V a Io=0.64mA , tak ?

2.Mam podstawić do tego równania I=1A i policzyć..zależność U1 tak ?

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 28 sty 2005, 14:25

Widzę, że naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć, i że nie jesteś takim leniem jak inni. Muszę cię przeprosić za tamte początkowe złe uwagi, więc przepraszam.

Errare humanum est :(

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 sty 2005, 17:35

amstrad pisze:1.Czyli tak...Uo=0.5V a Io=0.64mA , tak ?

2.Mam podstawić do tego równania I=1A i policzyć..zależność U1 tak ?
1. UOL = 0,05V a typowa wartość IOL = 1mA
2. Tak skorzystaj z tego co Ci wcześniej napisał b&p pamietając że maksymalny prąd przewodzenia twojej diody to 1A a napięcie przewodzenia to 1,1V. Weź pod uwagę że dioda może również ulec uszkodzeniu przy zbyt dużym napięciu wstecznym (zaporowym) a takiemu może być poddana w połówce sinusoidy podczas, której nie przewodzi, płynie przez nią wówczas znikomy prąd 5 uA.

Jedna uwaga: w pytaniu pierwszym chyba jest pułapka albo źle je napisałeś, ponieważ jest warunek że podłaczonych jest 0 barmek czyli brak obciążenia.

Gość

Post autor: Gość » 28 sty 2005, 19:15

Nie rozumiem.W katalogu jest napisane że jesli Uh=5 V to Il=0.64mA ?!
Do wyjścia bramki nic nie jest dołączone...czy to coś zmienia >

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 sty 2005, 20:07

Tak ale zauważ że 0,64 to jest wartość dla temperatury 0 stopni celsjusza dla wersji MCY74xx dla 25 stopni celsjusz minimum to 0,51 a typowa wartość to 1, dla temperatury 70 stopni 0,36.
Stopień wyjsciowy bramek to dwa tranzystory CMOS jeden z kanałem P drugi z N, w zależności od stanu na wejściu mozna powiedzieć że jeden z nich przewodzi (jest rezystorem) a drugi jest zatkany, co daje efekt wysokiego lub niskiego stanu na wyjściu. W stanie spoczynkowym czyli ustalonym stanie na wejściu i wyjściu bramki CMOS praktycznie nie p[obierają prądu z zasilania. Mówiąc o prądzie wyjściowym bramki mówimy o prądzie jaki może do niej wpłynąć lub wypłynąć, a więc jeżeli nie ma obciążenia w postaci dołaczonych innych elementów to o jakim prądzie mówimy?

Gość

Post autor: Gość » 28 sty 2005, 21:07

1.Czyli na tak sformułowane zadanie jak w pkt1 mam napisać że napięcie Uo będzie 0.05V a prądu wyjściowego nie ma ?

ODPOWIEDZ