mnożnik częstotliwości? help
mnożnik częstotliwości? help
witam
jak zwiększyc częstotliwosc 10x? jaki uklad zastosowac w pspice, podzilic przez 10 umiem np. na 7490 ale nie mam pojecia jak pomnozyc, dzieki za pomoc
jak zwiększyc częstotliwosc 10x? jaki uklad zastosowac w pspice, podzilic przez 10 umiem np. na 7490 ale nie mam pojecia jak pomnozyc, dzieki za pomoc
Bo to nie jest takie proste. Można w miarę prosty sposób uzyskać pomnożenie przez 2, ale układ jest częściowo analogowy.
Na brankę EXOR (np 7486) dajesz na wejdno wejście sygnał fali prostokątnej a na drugie wejście ten sam przebieg opóźniony (na analogowej linii opóźniającej) o ileś czasu. Na wyjściu bramki EXOR uzyskasz impuls na każdą zmianę stanu wejściowego. Czas trwania tego impulsu jest powiązany z czasem opóźnieia linii opóźniające.
Przy okazji zauważ, że tzw. wypełnienie sygnału wyjściowego będzie dalekie od tego, co podejrzewam chcesz uzyskać. Dużo zależy od przetwarzanej częstotliwości. Do układu można zastosować cyfrowe linie opóźniające (takie były kiedyś używane w komp. PC), ale typowe są na 200-250 ns, czyli jeżeli tak potraktujesz przebieg 1 kHz, to wyjdą ci na wyjściu EXOR tylko krótkie szpileczki.
Na brankę EXOR (np 7486) dajesz na wejdno wejście sygnał fali prostokątnej a na drugie wejście ten sam przebieg opóźniony (na analogowej linii opóźniającej) o ileś czasu. Na wyjściu bramki EXOR uzyskasz impuls na każdą zmianę stanu wejściowego. Czas trwania tego impulsu jest powiązany z czasem opóźnieia linii opóźniające.
Przy okazji zauważ, że tzw. wypełnienie sygnału wyjściowego będzie dalekie od tego, co podejrzewam chcesz uzyskać. Dużo zależy od przetwarzanej częstotliwości. Do układu można zastosować cyfrowe linie opóźniające (takie były kiedyś używane w komp. PC), ale typowe są na 200-250 ns, czyli jeżeli tak potraktujesz przebieg 1 kHz, to wyjdą ci na wyjściu EXOR tylko krótkie szpileczki.
Można jeszcze zrobić prosty blok, który impulsem na wyjściu reaguje zarówno na opadające, jak i na narastające zbocze wejścia. To jest podwajacz, więc aby mnożyć częstotliwość przez 10, trzeba pokombinować, bo to nie jest potęga dwójki. Ale to dla sygnałów cyfrowych.
A właśnie, jaki przebieg chcesz mnożyć, cyfrowy czy analogowy? I jakiego rzędu jest częstotliwość wyjściowa?
Na Google znajdziesz sporo pod hasłem: "frequency multiplier" i podobnych (wpisuj w apostrofach).
A właśnie, jaki przebieg chcesz mnożyć, cyfrowy czy analogowy? I jakiego rzędu jest częstotliwość wyjściowa?
Na Google znajdziesz sporo pod hasłem: "frequency multiplier" i podobnych (wpisuj w apostrofach).
-
Gość
Dość trudno jest uzyskac mnozenie akustycznego sygnalu analogowego. Do tego celu wyborny jest uklad MC1495 ( nie wiem czy produkowany ). Jezeli chodzi o 1496, to mam raczej duze watpliwosci czy on mnozy przebieg, to typowy mieszacz i w zasadzie zachodzi w nim proces modulacji jednego sygnalu przez drugi na zasadzie sumy lub roznicy.
Pozdrawiam
PS. dla przebiegu cyfrowego o niskiej czestotliwosci, istnieje sposob podniesienia czest. ( syntezy ) z uzyciem ukladow 4046 i 4017.
Pozdrawiam
PS. dla przebiegu cyfrowego o niskiej czestotliwosci, istnieje sposob podniesienia czest. ( syntezy ) z uzyciem ukladow 4046 i 4017.
Szaowni Panowie...
proponuję najprostrzy sposób.... pętlę PLL - zadziała zarówno dla przebiegów analogowych jak i cyfrowych.
dla "pomnożenia" częstotliwości przez współczynnik (np 10x) projektuje się pętlę na taką właśnie częstotliwość (generator VCO pętli) czyli 10x f wej. następnie przebieg ten poprzez dzielnik (a to łatwo wykonać, prawda?
) :10 podajemy na komparator pętli - na drugie wejście podajemy nasz przebieg wejściowy i już mamy układ który będzie śledził częstotliwość na wejściu pętli. Naszą nową częstotliwością cieszymy się, pobierając sygnał oczywiście z miejsca przed dzielnikiem. I to tyle 
proponuję najprostrzy sposób.... pętlę PLL - zadziała zarówno dla przebiegów analogowych jak i cyfrowych.
dla "pomnożenia" częstotliwości przez współczynnik (np 10x) projektuje się pętlę na taką właśnie częstotliwość (generator VCO pętli) czyli 10x f wej. następnie przebieg ten poprzez dzielnik (a to łatwo wykonać, prawda?
-
Gość
Witam! Może koledzy powiem, o co by mi chodziło, a wy powiecie, czy w ogóle jest to możliwe. Otóż były kiedyś takie oktaw ery, podłączało się do tego gitarę, i przez dzielenie, uzyskiwało się częstotliwości podzielone o oktawę niżej, czy jest to możliwe, w drugim kierunku, żeby grając, uzyskać oktawę wyżej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
I teraz wiemy wszystko. Kiedys taki temat funkcjonowal na innym forum i tam wspolnie z paru kolegami dokladnie wyjasnialismy zasade dzialania octavera. Wbrew oczekiwaniom, efekt w wielu przypadkach rozczarowuje, szczegolnie osoby wyobrazajace sobie ze dzwiek jest "kosmiczny". Efekt, jest urzadzeniem ktore nie pozwala na gre akordami, wtedy slychac "abstrakcyjne" dzwieki. A teraz wracajac do tematu, urzadzenie dodaje 2 dolne oktawy do dzwieku podstawowego ( zaleznie od zastosowanego podziału ), w zadnym przypadku nie podwaja dwieku. Aby rozwiac pomysly z efektami typu duoton ( takie tez sie pojawiaja ) nie maja one nic wspolnego z octaverem, bardziej przypominaja fuza niz czysty octaver.
Pozdrowka
Pozdrowka