I drugie pytanie: żeby podłączyć silnik trójfazowy do sieci trzeba mieć fazy w kolejności tak jak we wtyczce racja? A jeśli mamy po drodze falownik z którego wychodzą 3 fazy to też musi być podłączone w zgodnym kierunku? Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało. Troszkę sie w tym pogubiłem juz
Zmiana kierunku wirowania silnika indukcyjnego
-
Merki_1988
- Użytkownik
Zmiana kierunku wirowania silnika indukcyjnego
Witam
mam takie małe pytanko. Dlaczego akurat wystarczy zamienic dwa przewody fazowe w silniku aby ten się kręcił odwrotnie? Da się to jakos prosto wytłumaczyć? Bo wiem, że jest to całe pole wirujące ale jaki to ma związek z tym że jak zmienie tylko 2 przewody to naraz całe pole odwrotnie pójdzie? Wydawało mi sie ze trzeba zmienic wszytskie fazy na odwrót (jakby od końca je podłączyć) a tu bach trzeba 2 
I drugie pytanie: żeby podłączyć silnik trójfazowy do sieci trzeba mieć fazy w kolejności tak jak we wtyczce racja? A jeśli mamy po drodze falownik z którego wychodzą 3 fazy to też musi być podłączone w zgodnym kierunku? Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało. Troszkę sie w tym pogubiłem juz
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
moment em = prąd*strumień*sinus(kąta między nimi).
dalej to jest matematyka wektorowa.
zmiania 2 faz, powoduje wytworzenie momentu em w przeciwną stronę.
A do opisów działania silników, wykorzystuje się specjalne transformaty.
[ Dodano: 2009-04-05, 11:40 ]
dalej to jest matematyka wektorowa.
zmiania 2 faz, powoduje wytworzenie momentu em w przeciwną stronę.
A do opisów działania silników, wykorzystuje się specjalne transformaty.
[ Dodano: 2009-04-05, 11:40 ]
Bo nie interesował was kierunek orotów, tylko sam fakt kręcenia. W praktyce jest to ważne w ukałdach przemysłowych.Merki_1988 pisze:Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało.
ad1. rysunek powinien rozwiać wszelkie wątpliwości

imageshack.us pl.wikipedia.org
ad2. silnik nie potrafi rozpoznać która faza to L1 a która L3, liczy się wyłącznie kolejność; -1-2-3- to to samo co -2-3-1-. Przynajmniej pod tym względem prąd "ze ściany" i z falownika się nie różnią

imageshack.us pl.wikipedia.org
ad2. silnik nie potrafi rozpoznać która faza to L1 a która L3, liczy się wyłącznie kolejność; -1-2-3- to to samo co -2-3-1-. Przynajmniej pod tym względem prąd "ze ściany" i z falownika się nie różnią
Re: Zmiana kierunku wirowania silnika indukcyjnego
Co do pierwszego pytanie sądzę, że rysunek powyżej wszystko wyjaśnił.Merki_1988 pisze:I drugie pytanie: żeby podłączyć silnik trójfazowy do sieci trzeba mieć fazy w kolejności tak jak we wtyczce racja? A jeśli mamy po drodze falownik z którego wychodzą 3 fazy to też musi być podłączone w zgodnym kierunku? Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało. Troszkę sie w tym pogubiłem juz
Jeżeli chodzi o falownik to jest tu o tyle prosta sprawa, że potrafi on zmieniać kolejność napięć na poszczególnych fazach. Jeżeli po podłączeniu silnika okaże się, że silnik kręci się odwrotnie to wystarczy zmienić kierunek wirowania na falowniku i nie trzeba przekładać przewodów. W przypadku falownika kolejność przewodów fazowych na silniku istotna jest w przypadku, kiedy silnik ma się kręcić zgodnie z zadanym w danej chwili kierunkiem wirowania, tzn. jeżeli falownik ma z góry zaprogramowane, że po zadaniu np. sygnału 1 na wyjściu ma być dany kierunek obrotów i silnik ma się kręcić w prawo a po zadaniu sygnału 2 kierunek obrotów ma być przeciwny to wtedy konieczna jest właściwa kolejność przewodów (aby np. po pojawieniu się na falowniku sygnału 1 silnik nie zakręcił siwę w lewo).
Pozdr