Przetwornica impulsowa - kilka pytań

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Przetwornica impulsowa - kilka pytań

Post autor: M@ciej » 04 lut 2009, 18:03

Witam serdecznie :)
Chcę zrobić przetwornicę impulsową podwyższającą napięcie z 12 do 2x24-36V taką, jakie się robi do samochodowych wzmacniaczy mocy i w zwi8ązku z tym mam kilka pytań:

1. Jaki zastosować układ scalony do sterowania? SG3524, TL494 czy może procek Atmela?
2. Jakie dać "wzmacniacze" do sterowania bramek MOSFETów, bo widziałem kilka rozwiązań.
3. Jakie inne efekty daje skręcanie uzwojeń trafa impulsowego z kilku mniejszych drucików oprócz eliminacji wpływu prądów naskórkowych.Czy trzeba je skręcać, czy nawinąć równolegle?
4. Jakie zastosować trafo (chcę nawijać sam), bo mam całkiem spore od jakiegoś zasilacza, w którym pracowała hybrydka STK?

Dużo na ten temat wyczytałem na Elektrodzie, ale powyższe pytania świadczą o dalszym głodzie wiedzy na ten temat.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 lut 2009, 19:40

1. Kości w zasadzie są porównywalne do siebie
2. wszystko zależy od pojemności mosfetów, przy TL i niezbyt wysokiej częstotliwości żadne wzmacniacze nie są potrzebne.
3. Najlepsza by była lica o odpowiednim przekroju ale o to ciężko. Tak jak w punkcie 2; wszystko zależy od częstotliwości. Czasem najlepsze są uzwojenia z cienkiej blachy miedzianej.
4. A jakie parametry miał ten zasilacz?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 04 lut 2009, 20:52

OK, co do kości to mam już obraz sytuacji.

Co to za skrót TL? Ja chcę zrobić przetwornicę dwutaktową Push-Pull a częstotliwość chyba sobie dobiorę jakoś.

Licy nie zdobędę, ale mam już skręcone ok. 1,5m drutu 6x0,3mm, powinno się nadać.

Nie pamiętam parametrów tego zasilacza, wymontowałem go z jakiejś drukarki atramentowej starego typu i rozebrałem. Pamiętam tylko tyle, że sterował tym jakiś STK. Rdzeń wygląda na solidny (dość duży), ale nie znam jego parametrów.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 lut 2009, 21:20

M@ciej pisze:Co to za skrót TL?
Chyba chodzi o układ TL494 :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 lut 2009, 22:06

c4r0 pisze:M@ciej napisał/a:
Co to za skrót TL?
Chyba chodzi o układ TL494 :)
O to właśnie mi chodziło. Co do rdzenia to sama wielkość to nie wszystko. Sprawdzałeś czy jest ze szczeliną powietrzną czy bez?
M@ciej pisze:Ja chcę zrobić przetwornicę dwutaktową Push-Pull a częstotliwość chyba sobie dobiorę jakoś.
Częstotliwość wbrew pozorom to nie jest coś co można jakoś sobie dobrać. Przy dużych częstotliwościach można więcej mocy przenieść przez rdzeń lecz pojawiają się problemy z uzwojeniami (efekt naskórkowości) oraz problem z przeładowaniem pojemności bramek w tranzystorach kluczujących. Przy mniejszych częstotliwościach może pojawić się gwizd, mniej mocy przeniesiemy przez rdzeń za to nie ma problemów z wysterowaniem kluczy oraz z uzwojeniami.
M@ciej pisze:Licy nie zdobędę, ale mam już skręcone ok. 1,5m drutu 6x0,3mm, powinno się nadać.
Przelicz przekrój tego drutu a zobaczysz że też się nie nada...
M@ciej pisze:z 12 do 2x24-36V taką, jakie się robi do samochodowych wzmacniaczy mocy
takie przetwornice mają moc ponad 200W najczęściej co daje nam 20- i więcej amperów w zależności od sprawności. Wiesz na co porywasz się?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 05 lut 2009, 10:40

Rdzeń sprawdzę. Wiem, że do Push-Pulli nie powinno byc szczeliny.

Chcę zastosować częstotliwość powyżej 20kHz i zastosuję wzmacniacze do sterowania bramkami oraz drut skręcony z cieńszych o parametrach,jak wspomniałem w poprzednim poście.

Nie zależy mi na osiąganiu tak wielkich mocy, 3-5A na początek by wystarczyło. Wspomniałem o wzmacniaczach mocy, bo chodziło mi o typ budowy przetwornicy, jakie się tam stosuje, ale nie koniecznie mam zaraz taką mocną budować. Nie jestem zwolenniekiem "młotkowni" (czyt. głośnej muzy z przesadzonym basem) w aucie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 lut 2009, 18:32

M@ciej pisze:Chcę zastosować częstotliwość powyżej 20kHz
Musi być powyżej inaczej piski będziesz słyszał.
M@ciej pisze:Nie zależy mi na osiąganiu tak wielkich mocy, 3-5A na początek by wystarczyło.
Na wejściu czy wyjściu?
M@ciej pisze:drut skręcony z cieńszych o parametrach,jak wspomniałem w poprzednim poście.
Myśle że nawet na 5A będzie to za mały przekrój...
Ale powodzenia, najwięcej doświadczenia zdobywa się przy nieudanych eksperymentach ;)

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 05 lut 2009, 20:20

Chodzi mi oczywiście o prąd na wyjściu. Niech będzie te 3A.
Rdzeń niestety posiada szczelinę wewnątrz, ok. 1mm na każdą połówkę, wiec nie wiem,czy się nada?

[ Dodano: 2009-02-05, 21:59 ]
Właśnie wygrzebałem z zasilacza od komputera parę tranzystorów 2SC3320, mam jeszcze jeden 2SC5129. Z not katalogowych wyczytałem, że są to jakieś szybkie tranzystory NPN przełączające. Czy nadałyby się do mojej przetwornicy? W sumie pracowały w przetwornicy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lut 2009, 2:02

Nie nada się. A co do pierwszego tranzystora to spoko, 15A ale wzmocnienie prądowe na poziomie 30... może być ciężko... No i te tranzystory pracowały na wejściu przetwornicy gdzie prąd wynosił góra 2A, a Ty na wejściu będziesz miał o wiele więcej.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 06 lut 2009, 8:01

Ze wzmocnieniem możnaby sobie poradzić zestawiając Darlingtona np. z BC548C. Odpadałby problem z przełączaniem bramki, której tutaj nie ma, tylko czy BC548C dobrze działałby przy częstotliwościach 20-40kHz?

Do sterowania chcę zastosować TL494, czy może lepiej SG? Ponoć TL lepiej nadaje się do sterowania tranzystorami bipolarnymi a SG do mosfetów.

[ Dodano: 2009-02-22, 10:49 ]
Mam jeszcze pytanie: Z jakiego materiału powinien być wykonany rdzeń? 3F3 czy 3C90, bo w TME są 2 rodzaje?

[ Dodano: 2009-03-04, 20:45 ]
Oto gotowa przetwornica na TL494. Z 12V (tu akumulator symuluje spore trafo, poza kadrem) na +-25,2V. Przetwornica "uciągnęła" w jednej gałęzi 2 szeregowo połączone żarówki samochodowe (21W) a w drugiej 4 choinkowe (2x po 2 szeregowo-równolegle). Trochę dziwna konfiguracja, ale akurat takie miałem. Pobór prądu na wejściu jak na zdjeciu.

Sorki za jakość, ale robione komórką.

Pozdrawiam :)
Załączniki
Zdjęcie002m.jpg

ODPOWIEDZ