Filtry LC

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Kontakt:

Filtry LC

Post autor: Melon » 28 lis 2008, 17:45

Mam problem z filtrami LC. Potrzebuję je do pracy magisterskiej.

Mam mieszacz, z którego wyjścia chciałbym odfiltrować wszystkie częstotliwości poza 455kHz. Tak więc na wyjście daję kondensator separujący, a po nim, są równolegle L i C, zwarte do masy. Normalnie, sygnał na wyjściu mieszacza jest wystarczająco mocny, jednak po dołączeniu tego obwodu LC, staje się on bardzo słaby (a powinien zostać wzmocniony albo bardzo minimalnie osłabiony przez obwód LC). Bez obwodu LC, na symulacjach (PSPICE), na wyjściu mieszacza mam silny sygnał (kilka mV). Po dołączeniu tego obwodu filtrującego, uzyskuję już sygnał rzędu 200-300uV.

Nie wiem gdzie robię błąd. Zauważyłem, że przy symulacji samego i wyłącznie filtru LC, dużo zależy od rezystancji źródła, powinno ono być możliwie minimalne. W takiej sytuacji można byłoby zrobić układ na tranzystorze JFET w konfiguracji OD, który charakteryzuje się niską rezystancją wyjściową, jednak, on osłabi wzmocnienie napięciowe. Czy jest jakiś inny sposób, żeby rozwiązać ten problem z filtrem LC?

Doktor
-

Post autor: Doktor » 17 sty 2009, 4:27

Aż nie wiem, co na takie dictum odpowiedzieć... Udało Ci się zapewne (bo nie podajesz wartości elementów LC ) skonstruować filtr równoległy tłumiący!. Zwykle jest to rozwiązywane tak, że na wyjściu mieszacza stosuje się fabryczny (znany od pół wieku)filtr ceramiczny lub kwarcowy o częstotliwości przepustowej 455 kHz i już. Ambitni twórcy mogą stosować filtr pasmowo-przepustowy, który ma 2 obwody wzajemnie sprzężone, czyli uzwjenie pierwotne, jak Twoje + uzwojenie wtórne o tych samych parametrach i stroimy je ponadkrytycznie. Proszę wziąć pod uwagę, że istotnie mieszacz ma mieć niewielką impedancję falową, stopień następny - dużą, ale nie wymaga to wielkich zabiegów. W razie co: skrót info: Mieszacz+ filtr ceramiczny + dalszy ciąg układu. Filtry owe występują w wersji 2 lub 3- końcówkowej i są dostępne w cenie ok 2 zł. W razie problemów odezwij się, ale jak na mgr to dziwny problem. życzę powodzenia i służę pomocą

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Melon » 17 sty 2009, 11:41

No cóż, wziąłem sobie temat z analogówki, bo jestem z niej słaby i chciałem się podciągnąć. Co do filtrów sprzężonych, to miałem problemy z ich zastosowaniem, więc w końcu kupiłem zwykły filtr piezo. Działa bez zarzutu.

Mój problem polega z symulacją, ponieważ nie mogę znaleźć modelu filtru piezo w SPICE, stąd do symulacji wykorzystuję filtr LC i stąd też moje pytanie.

ODPOWIEDZ