CPLD Logic Master Xlinx

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
krisu18
-

CPLD Logic Master Xlinx

Post autor: krisu18 » 25 paź 2008, 11:08

Witam. Złożyłem tą płytkę do kursu CPLD z EdW. Następnie wgrałem program do testu no i wszystko mi działało ale gdy już chcaiłem wgrać następne programy to wyskakuje błąd że nie można zaprogramować urządzenia i w tym samym czsie słyszeć przełączenie się przekaźnika. Może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego problemu.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 25 paź 2008, 13:57

Przelaczenie przekaznika w czasie programowania jest normalne. Sugerowalbym sprawdzic czy zasilacz ma przynajmniej 500mA wydajnosci, czy w czasie programowania nie spada napiecie. Kabel laczacy plytke z komputerem nie powinien byc zbyt dlugi.

domino156
-
Kontakt:

Post autor: domino156 » 26 paź 2008, 18:24

Witam
Zmontowałem sobie kit Logic Master i mam problem z programowaniem układu.
Po podłączeniu do komputera i uruchomieniu programu, program skanuje porty w komputerze i po próbie połącznia się z odpowiedznim portem wyskakuje natępujący błąd:

iMPACT:585 - A problem may exist in the hardware configuration.
Check that the cable, scan chain, and power connections are intact,
that the specified scan chain configuration matches the actual hardware, and
that the power supply is adequate and delivering the correct voltage.

Ktoś się spotkał z takim błędem??
Nie wiem czym to może być spowodowane. Błąd ten wyskakuje kiedy płytka ma podłączone zasilanie i jest obojętne czy w podstawce jest układ CPLD czy go nie ma.
Płytke zasilam zasilaczem od CB dającym jakieś 14V. Na płyce grzeje się stabilizator na 5V palcami można go trzymać ;). Gdy włoże układ do podstawki to ten stabilizator grzeje się minimalnie bardziej i załącza się przekaźnik, ale to uważam za normalne.
Płytkę mam podłączoną do laptopa przez port LPT znajdujący się na karcie rozszerzeń PCMCIA. Płytkę podłączyłem też do starego komputera przez oryginane złącze LPT i efekt był identyczny.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 paź 2008, 18:39

Skąd ja to znam... Cały tydzień z tym walczyłem i co się okazało?? Albo wina PC albo zle to zainstalowałem program. Po instalacji na drugim komuterze ruszyło bez problemu.

sugeruję przeinstalować ISE albo zainstalować na innym kompie.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 26 paź 2008, 21:38

O podobnym problemie mozna poczytac tu:
http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmis ... _02066.htm
Mozesz sprobowac wymienic diode D1 na Schottky'ego (1N5817), podobnie do oryginalnego programatora:
http://toolbox.xilinx.com/docsan/2_1i/d ... /fig26.htm
Z tym, ze tam sa dwie diody, wiec nie wiem czy to cos da.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 paź 2008, 22:30

Zbudowałem płytkę tak jak na schemacie autora projektu i wszystko działa (pomijajac problemy z moim PC). Jeśli już to można zmienic rezystory 330R na 300R. Taki zabieg pomógł mi z kolei przy płytce AVT-3500 ( płytka do kursu BASCOMa)

domino156
-
Kontakt:

Post autor: domino156 » 29 paź 2008, 18:13

Jak na razie dziękuję za odpowiedzi. Nad płytką będę pracował dopiero w piątek jak wróce do domu. A co do zmiany rezystorków 330 na 300 to wykonałem troszkę inny zabieg, a mianowicie dolutowałem po 2 rezystorki 3,3k i 2,2k co daje wypatkową rezystancję 300 i 286, ale to są zwykłe rezystorki, nie mam rezystorków sms, ale w obecnych czasach trzeba będzie się chyba w nie zaopatrzeć. To dolutowanie nic nie dało.
Co do diodek to rozumie że mogą być w tym układzie zastosowane inne diody Schottky'ego niż ta 1N5817, akurat nie ma ma takich to zastąpie je jakimiś większej mocy.
A co do instalacji na innym kompie to muszę pokombinować możliwe że ten co mam jest za stary, a karta do laptopa nie działa powinna. Kilka testów i się zobaczy.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 29 paź 2008, 23:12

domino156 pisze:A co do instalacji na innym kompie to muszę pokombinować możliwe że ten co mam jest za stary
To nie koniecznie musi o to chodzić... Ja mam stosunkowo "młody" komputer a mimo to po instalacji oprogramowania- udanej bo żadne komunikaty o błędzie nie wyskoczyły- płytka nie działa.
Po zainstalowaniu WebPACKa na drugim komputerze- o wiele wiele starszym płytka ruszyła bez problemu!

domino156
-
Kontakt:

Post autor: domino156 » 30 paź 2008, 20:08

No musze jeszcze popraktykować, mój stary komputer ma obecnie 10 lat, zaistalowałem tam tylko raz sprawdziłem i zobaczyłem że wyskakuje to samo to nie kombinowałem więcej. Obecnie mam na tym komputerze zaistalowany system Windows XP, a parmetry sprzętu to 256 MB RAMu i procesor Pentium II 233Mhz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 30 paź 2008, 20:15

domino156, Na takim procku to lepiej 98SE a nie XP. nawet minimalnych wymagań nie spełniasz na Xpeka, udaje ci się cokolwiek uruchomić w sensownym czasie?

domino156
-
Kontakt:

Post autor: domino156 » 30 paź 2008, 22:45

No daje, GG bez problemu działa, WinAmp, tylko mam problemy z kartą dźwiękową i graficzną bo nie mam sterowników na XP, a przez brak sterowników od grafiki stronki mi trochę "brykają", ale to jest jedynie wina braku sterowników, na lapku tak samo miałem. Jedyny problem to start systemu, jakieś 2-3 minuty startuje. Win98 to jest najlepsza opcja do tego kompa, ale nie wiem czy będzie mi działał internet dobrze przez kartę sieciową. Ostatnio zainstalowałem Win ME to on działa szybko, ale jakieś błędy są bo i tak net nie chce się uruchomić, to w porównaniu z XP to się w chwilę ładuje.
Ale to nie jest temat, żeby o tachich rzeczach pisać.
Jutro wieczorem dam raport z działań z płytką od CPLD

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 30 paź 2008, 23:17

98 na tym procku będzie wymiatał. A edycja 2 (SE) praktycznie nie ma bugów wiec nadaje się idealnie. Jaką kartę sieciową masz że sterów nie masz?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 31 paź 2008, 7:29

hmmm a ja mam takie pytanie, bo zakupiłem kabel do podłączenia tej płytki, ale on ma jakieś 3 metry długości. Bedzie sie nadawał czy za długi i będą zakłócenia? :mrgreen:

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 31 paź 2008, 10:56

Zalecana długość kabla to ponoć 1 metr (lub mniej). Ale najlepiej będzie jak to sprawdzisz- może akurat będzie działać bezproblemowo.

domino156
-
Kontakt:

Post autor: domino156 » 31 paź 2008, 23:44

Witam.
Zainstalowałem sobie dziś na starym kompie Windows ME i podczas instalcji oprogramowania Xilinx ISE 6 następuje jakiś błąd na końcu i później program iMPACT się nie chce uruchomić. Na Win XP na starym pokombinowałem i nic nie daje rezultatu.
Podłączyłem do laptopa płytkę bezpośrednio i jest tak samo jak przy podłączeniu przez kabel długości 1,8m. Nie miałem dziś czasu na ingerencję w pierwotnie złożoną płytkę. Na latpopie przeinstalowałem oprogramowanie i nic nie dało.
W starym kompie mam jakąś karte opartą na chipie Realtek, ale nie pamiętam dokładnie co to za karta, tą kartę kupiłem rok temu i mam do niej sterowniki.

[ Dodano: 2008-11-02, 11:37 ]
Witam
Udało mi się uruchomić tak, że wogóle coś się programuje. Wymieniłem rezystorki 150 na 100, tak jak to jest w oryginalnym programatorze JTAG. Na starym komputerze wykrywa mi 3 układy ale nie potrafi ich zidentyfikować, być może to przed za długi kabel (1,8m).
Na laptopie z LPT na karcie PCMCIA wykrywa poprawnie układ i nie ma różnicy czy jest przez kabel podłączona płytka czy bezpośrednio do gniazda.
Jest tylko problem przy programowaniu. Pod koniec programowania wyskakuje mi następujące błędy:

ERROR:iMPACT:1390 - Could not find signature file C:\Documents and Settings\D\Desktop\200810cpld\implementacje cz1\zatrzask\zatrzask.sig.
Auto Checksum Insertion Preference is enabled,
please make sure a valid Signature file resides in the
same directory as the configuration file.
ERROR:iMPACT:1195 - Signature Value insertion abort.
PROGRESS_END - End Operation.

Z czym to może być związane? Ktoś się spotkał z tym błędem?
Jeszcze jedno pytanko, z kąd można ściągnąć program testowy płytki?

ODPOWIEDZ