Samsung L700
Samsung L700
Bardzo słabo mi bateria trzyma, czy to prawda, że trzeba podłączyć telefon do "formowania baterii" na 12 godzin do ładowarki 4 razy żeby "uformować baterię" i będzie dłużej trzymała? I czy jak to zrobię dopiero po 4 tygodniach używania telefonu, to coś da?
To zależy od typu baterii. Zasady postępowania z baterią powinny być opsiane w instrukcji telefonu. Generalnie to wskazane jest na początku użytkowania baterii wykonać kilka pełnych cykli ładowania-rozładowania (bez doładowywania po drodze). Włączenie ładowania na 12 godzin nic nie da (przy współczesnych telefonach i ładowarkach), bo zazwyczaj ładowarka się wyłącza po naładowaniu baterii do pełna.
Ja co prawda mam Samsung E250, ale to samo. Przez pierwszych kilka tygodni przy sporadycznym korzystaniu z telefonu bateria trzymała do pięciu dni. Teraz przy umiarkowanym korzystaniu z telefonu trzyma około dwóch dni. To wszystko przy małym poziomie głośności dzwonka, wyłączonym podświetleniu klawiatury i jasności wyświetlacza ustawionej na minimum. Teraz natomiast przy intensywnym korzystaniu z telefonu nawet doby bateria nie wytrzymuje.
Kiedy miałem Nokię 6610i to po trzech latach intensywnego użytkowania bateria trzymała jeszcze tydzień.
Jak widać lepiej trzymać się sprawdzonych producentów i telefonów, a to co wydaje się dobrym sprzętem nie zawsze nim jest. Szczególnie w przypadku wschodnich producentów.
Kiedy miałem Nokię 6610i to po trzech latach intensywnego użytkowania bateria trzymała jeszcze tydzień.
Jak widać lepiej trzymać się sprawdzonych producentów i telefonów, a to co wydaje się dobrym sprzętem nie zawsze nim jest. Szczególnie w przypadku wschodnich producentów.
Nie wiem, czy to kwestia producenta, czy tego ze:Jak widać lepiej trzymać się sprawdzonych producentów i telefonów
- nowe telefony maja mase roznorodnych bajerow (mp3, aparaty, etc)
- producenci klada nacisk na ladny design i telefon musi byc cienki, bateria tez, wiec ma mniejsza pojemnosc
- coraz wieksza liczba funkcji wymaga wiekszej mocy obliczeniowej, a procek wtedy wiecej energii ciagnie z tej biednej, odchudzonej baterii
Moim zdaniem to podświetlenie najczęściej dużego wyświetlacza telefonu pochłania też sporo energii z baterii telefonu. W moim telefonie raczej dość rzadko korzystam z "bajerów" a bateria i tak szybko się rozładowuje. Znajomi mają telefony innych lepszych firm niż mój Samsung E250 o podobnym wyposażeniu telefonu w "bajery" i nie narzekają na to, że bateria szybko się rozładowuje. Jakość nie zawsze idzie w parze z ładnym wyglądem, funkcjonalnością i "bajerami". Lepiej sprawdzić wcześniej opinie użytkowników danego telefonu w internecie niż wierzyć informacjom zawartym na stronach internetowych operatora danej sieci komórkowej.