Podłaczyć telewizor bezprzewodowo....

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Theriel
-

Podłaczyć telewizor bezprzewodowo....

Post autor: Theriel » 20 lis 2004, 11:49

Witajcie! Chciałbym podłączyć moje wyjście karty graficznej z telewizorem... Problem polega na tym, że urządzenia są oddalone od siebie - jedno znajduje się na górze w domku jednorodzinnym (komputer), a drugie w innym pokoju, na dole. Ciągnięcie kabla nie wchodzi w rachubę, dlatego wpadłem na pomysł, aby bezprzewodowo przesyłać dane... Tylko teraz pytanie małe -> czy jest realne, stworzenie takiego połączenia, które będzie miało prędkość równą standardowej (po kablu), oraz jaką wybrać technologię najlepiej (bluetooth, radiówka) ? Znam tylko podstawy elektroniki, więc jest to nielada wyzwanie dla mnie (nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć #-/), ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą jakoś sobie poradzę...
Byłbym wdzięczny za wszelkie rady, sugestie (już o samym schemacie nie wspominając #-])...

Z góry wielkie dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
Theriel

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 lis 2004, 12:43

Wyjście karty video w kompie generalnie jest analogowe. Karty z wyjściem TVOUT dają sygnał zgodny ze standardem telewizji. Aby przesyłać taki sygnał drogą radiową potrzebujesz coś w rodzaju nadajnika telewizyjnego.
Bluetooth jest transmisją sygnałów cyfrowych, więc się do tego nie nadaje.

Theriel
-

Post autor: Theriel » 20 lis 2004, 12:50

Rozumiem, tylko problem polega na tym, że jakoś zbyt wiele mi ta informacja nie dała #-/... Dlaczego nie mogę przesłać sygnału analogowego bluetoothem ? Chyba impuls to impuls, nie ? Jeżeli nie mogę przesłać, to co lepiej -> zamienić sygnał analogowy na cyfrowy, przesłać bluetoothem, dekodować i odczytać, czy nadać sygnał analogowy, odebrać i przekazać ? Jeżeli drugie rozwiązanie jest lepsze (łatwiejsze), to gdzie szukać informacji o tym, jak przesłać sygnał analogowy ?

Pozdrawiam
Theriel

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 lis 2004, 13:05

Wyjście karty video z kompa zawiera impulsy synchronizacji (i te mają charakter impulsów cyfrowych), natomiast wyjścia kolorów mają charakter analogowy. Nie jest prawdą, że: cytuję "impuls to impuls". Impulsy cyfrowe są dwustanowe i przyjmują stany np w układach TTL w poniżej 0,5V jako logiczne zero oraz powyżej 3,5V jako logiczną jedynkę. Sygnały analogowe mogą przyjmować każdy stan pośredni (czyli miliony możliwych wartości).
Możliwe jest oczywiście przetwarzanie wyjściowego sygnału analogowego na postać cyfrową (zamienić kolor pixela na liczbę), ale po drugiej stronie trzeba by było robić operację odwrotną. Reasumując, nie mając doświadczenia chcesz zajmować się zaawansowaną elektroniką. Postawienie w drugim pokoju drugiego kompa będzie zdecydowanie tańszym rozwiązaniem (oprócz proponowanego małego nadajnika telewizyjnego).

Theriel
-

Post autor: Theriel » 20 lis 2004, 13:10

Ok, czyli tłumacząc z polskiego na polski, trzeba zacząć interesować się nadajnikami telewizyjnymi, bo one stanowią rozwiązanie problemu #-]... Skoro tak, mógłbyś powiedzieć, czy realne za ich pomocą jest otrzymanie takiego samego efektu, jak przy podłączaniu komputera za pomocą kabla ? Jeżeli tak -> znasz może jakieś strony, na których mogę dowiedzieć się więcej na ich temat ?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 lis 2004, 13:16

Technika radiowa nie jest moją specjalnością, więc nie mogę ci pomóc.

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 20 lis 2004, 15:11

Na upartego przesyłanie sygnału Video, droga radiowa jest wykonalne. Swego czasu w sprzedazy były takie urządzenia. Problemy z tym zwiazane sa nie do pokonania przez poczatkujacych konstruktorow, wiec lepiej dac sobie "na luz" z tym pomyslem. Aby nieco "rozjasnic" skale problemow przytocze tylko pare spraw:
1. bardzo stabilny i solidny konstrukcyjnie nadajnik ( zasieg sygnalu musi wynosic min.10m i nie moze zmienic czestotliwosci (płynąć) w czasie np. 3 godzin ), wymusza to stosowanie bardzo stabilnego temperaturowo generatora kwarcowego i obwodów wyjsciowych. Solidna, ekranowana konstrukcja, zapobiega promieniowaniu sygnalu poza antena, telewizor to odbiornik o zakresie odbioru od kilkudziesieciu do kilkuset MHz i kazda harmoniczna bedzie widoczna na ekranie nie tylko u Ciebie w domu ale i u sasiadów
2. odpowiedni modulator sygnalu ( szerokie pasmo przenoszenia )
3. solidny konstrukcyjnie odbiornik
W zasadzie mozna by na tym poprzestac, spelnienie tylko warunku stabilnosci juz potrafi spedzic sen z oczu dobremu elektronikowi a jeszcze do wyslania pozostaje sygnal m.cz, to nastepny problem.
Pozdrowka

Theriel
-

Post autor: Theriel » 20 lis 2004, 15:24

Potrafisz pocieszać ludzi... heh, w takim razie nie zostaje mi nic innego jak kupno gotowego sprzętu -> gdzie mogę dostać "takie gotowe cóś", co spełni w/w rolę ?

Pozdrawiam
Theriel

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 20 lis 2004, 16:01

Możwsz zobaczyc na strone http://www.dipol.com.pl/katwyr.htm tylko ze ceny takich urzadzen sa :shock:
Pozdrowka

Theriel
-

Post autor: Theriel » 21 lis 2004, 10:50

Nie no, 600 zł to ja nie dam za takie urządzenie... Nie ma nigdzie jakiegoś gotowego szablonu, który... jeżeli nie zrobiłbym sam, to mógłbym dać jakiemuś elektronikowi ?

Pozdrawiam
Theriel

ODPOWIEDZ