Przebieg prostokątny

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Przebieg prostokątny

Post autor: robson » 03 wrz 2008, 12:41

Witam
Mam dosyć prymitywne może pytanie, ale cóż :oops: Chciałem zapytać, jak najlepiej z przebiegu zmiennego prostokątnego z generatora na bramce Schmita, o Umax ~5V, zrobić przebieg przemienny prostokątny o Upp = 120V?

Mam kilka pomysłów np. mały transformator, ale nie bardzo wiem, jak za jego pomocą uzyskać przebieg przemienny. Czy idę w dobrym kierunku, twierdząc, że trzeba zrobić odczep, a czy pomysł z transformatorem jest całkiem chybiony? Czy mógłby ktoś wskazać drogę?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 03 wrz 2008, 14:36

jaka moc ?

można tymi 5V sterować mostkiem tranzystorowym, który będzie zasilany 120V.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2008, 19:40 przez adi-niunio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 03 wrz 2008, 15:12

Jeśli na wejście trafa podasz przebieg prostokątny to na wyjściu to już takie prostokątne nie będzie (raczej bardziej sinus).

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 wrz 2008, 16:00

Wcale nie, jeśli trafo jest "sztywne" i odpowiednio sterowane to na obu uzwojeniach będzie taki sam przebieg, czy to prostokąt czy jakiś inny.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 03 wrz 2008, 16:28

michalstec1 pisze:Jeśli na wejście trafa podasz przebieg prostokątny to na wyjściu to już takie prostokątne nie będzie (raczej bardziej sinus).
Nic nie szkodzi, wierność odwzorowania przebiegu ma drugorzędne znaczenie. W zasadzie na trafo mogę nawet podać przebieg sinus.

Czyli trafo z odczepem w środku ma sens?:)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 wrz 2008, 17:34

O co Ci chodzi z tym odczepem? Może masz na myśli autotransformator, czyli pojedynczą cewkę z odczepem w odpowiednim miejscu uzwojenia? Jeśli podasz na transformator jakiś przebieg o zerowej składowej stałej (koniecznie) to na drugim uzwojeniu uzyskasz taki sam kształtowo przebieg o napięciu odpowiednio wyższym lub niższym zależnie od proporcji zwojów w uzwojeniach. Powiedz lepiej w jakim celu to robisz a uzyskasz bardziej konkretne odpowiedzi...

ODPOWIEDZ