Pierwsze kroki w praktyce

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 18 lip 2008, 11:35

Na początek to właśnie płytka stykowa jest droższa. Prosta lutownica wystarcza do bardzo wielu rzeczy. A jej cena jest bardzo niska. Poza tym płytka stykowa też nie jest na wieczność. W pierwszej kolejności powinieneś kupić właśnie lutownice, a nie płytke stykową. Tak wyjdzie właśnie taniej. Poza tym w dziedzinie elektroniki musisz zaznajomić się z lutownicą na samym początku.

ZenekBębenek
-

Post autor: ZenekBębenek » 18 lip 2008, 21:36

Ja zaczynałem z takim sprzętem:

Tania Lutownica kolobowa :mrgreen: , miernik za ~15zł :grin: jakaś pęseta małe płaskie szczypce + obcinaczki do tego odsysacz + cyna +kalafonia .Poskładałem tym sprzętem kilkanaście kitów (AVT, Jabel,NE).Pierwszym zrobionym w 100% samemu urządzeniem był zasilacz na LM317 którego to używałem dość długi czas oczywiście dokupiłem wytrwawizc + kawałek laminatu + marker na farbę - nim malowałem ścieżki :mrgreen: .Następnie liznąłem trochę audio + wiele wiele innych ciekawych układów różnego zastosowania. Po drodze poznawałem elementy i działanie różnych układów.Następnie wskoczyłem na poziom na którym byłem w stanie sam coś prostego zaprojektować.Następnie nabyłem laserówkę i nauczyłem się EAGLE więc mogłem już sam wykonywać bardzo dobrej jakości płytki. Później stwierdziłem że muszę mieć kupę innych rzeczy gdyż bez nich zupełnie nie da rady.Siedzę w elektronice jakieś 3-4 lata (nie jestem elektronikiem z zawodu) i po jakimś roku postanowiłem obkupić się w tańsze i najbardziej potrzebne podzespoły więc nabyłem (raz na jakis czas uzupełniam zapasy)

Rezystory z najpopularniejszych wartości - ok 120 nominałów po ok 40szt z każdego
i 100szt z 16 nominałów najczęściej przeze mnie używanych

Kondenastory ceramiczne rzędu pikofaradów - popularne wartości po 20szt z każdej

kondensatory mkt/mpk - po trochu z najpopularniejszych wartości - wiele mam z
demontażu :grin:

Kondensatory elektrolityczne - po ok 40szt z popularnych wartości od 0,47 do 470uf te powyżej 470uf i wysokonapięciowe mam osobno w szafce bo zajmują sporo miejsca

Popularne układy scalone czyli:

trochę logiki CMOS /TTL
kilka rodzai op-ampów
timery typu 555 podwójne 555 i przemysłowe SA555P
Trochę tranzystorów , mosfetów , diód różnych .Dokupiłem do tego szufladki i mam teraz porządek. Nastepnie dokupiłem oscyloskop wykonałem 2 zasilacze później za grosze nabyłem drygi oscyloskop który też mi się przydaje wolałbym 1 lepszy ale dwukanałowy ale brak kasy :cry:

Ogólnie elektronika to nie jest zbyt tanie hobby :evil:

Na fotkach masz to co mi się udało zgromadzić przez te 3-4 lata
Oprócz tego cała szafa części z demontażu oraz spora szafka pod biurkiem mieszcząca
różne kable przejściówki , większe podzespoły , do tego szuflada na większe narzędzia + skrzynka-segregator narzędziowy na mniejsze narzędzia + następny na śrubki podkładki ,mniejsze elementy mechaniczne. Mam mały pokój i wszystko zajmuje mi ponad 1/2 pokoju no ale jakoś się mieszczę nie mam gdzie postawić sprzętu co stoi na półce a niewygodnie tachać i odstawiać z powrotem no ale nic na to na razie nie poradzę warunki lokalowe są jakie są .Jeszcze chcę dokupić jakiś generator funkcyjny bo mam dosyć prowizorek no i przydał by się jakiś miernik częstotliwości bo ten zawarty w multimetrze jest słaby i ma mały zakres.
Załączniki
PIC_0002.JPG
Najczęściej używany sprzęt
PIC_0003.JPG
Magazynek z elementami

ODPOWIEDZ