To jest poprostu niemożliwe!

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

To jest poprostu niemożliwe!

Post autor: elemaniac » 23 cze 2008, 8:56

Witam.
Wczoraj siadłem przy nieprzestrojonym radiu ORIT, z ciekawości włączyłem zakres UKF no i gdzie do tej pory była cisza odezwało się radio ZET (CCIR!) i gra bardzo czysto bez szumów, a nie stosuje żadnych konwenterów.
Zetkę słychać w okolicach 70 Mhz (przedwczoraj jeszcze było cicho).

PS : Właśnie teraz go słucham :razz: .

[ Dodano: 2008-06-23, 09:59 ]
Czy Zetka może mieć harmoniczną w okolicach 70 mhz?

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 23 cze 2008, 9:29

Podejrzewam, że słyszysz nadajnik radia ZET umieszczony w Rykach, w woj. lubelskim. Nadaje on na częstotliwości 91,6MHz. W większości odbiorników można odebrać tzw. częstotliwości lustrzane. Prawdopodobnie właśnie przez przypadek odbierasz tą stację, mimo, że odbiornik jest ustawiony na ok. 70,2MHz. Zazwyczaj częstotliwość fali odbieranej dodaje się do częstotliwości pośredniej (10,7MHz) odbiornika, i dostajemy częstotliwość heterodyny. W twoim przypadku od częstotliwości odbieranej fali odjęła się częstotliwość pośrednia, i dlatego słyszysz tą stację. Podsumowując - ustawiłeś heterodynę na 80,9MHz (być może nie wiedząc o tym) i normalnie powinieneś odbiera jakąś stację o częstotliwości 80,9 - 10,7 = 70,2MHz. Jednak ty odbierasz stację o częstotliwości 80,9 + 10,7 = 91,6MHz, która nie została dostatecznie wytłumiona przez przestrajany obwód rezonansowy wzmacniacza wejściowego głowicy ukf.
Nie wiem jak dobrze znasz zasadę działania odbiornika radiowego.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 23 cze 2008, 9:34

Dzięki plotek całą noc mi to spokoju nie dawało bo się głowiłem jak to możliwe, a mieszkam w zasadzie niedaleko Ryk.

[ Dodano: 2008-06-23, 10:36 ]
Tak myślałem, że się jakieś lusterko zrobiło, ale o tym, że w Rykach nadajnik - nie wiedziałem

[ Dodano: 2008-06-23, 10:37 ]
Do Ryk mam jakieś 10-15 km :mrgreen: .

djlj24
-
Kontakt:

Post autor: djlj24 » 06 lip 2008, 18:04

Na podobnej zasadzie w Lublinie można na niektórych odbiornikach stołowych bez przestrajania w okolicy 73MHz natrafić na całkiem dobry odbiór Radia Złote Przeboje. Jest to bardzo pomocne przy sprawdzaniu odbiorników przed zabraniem się do przestrojenia - wiadomo, że p.cz. pracuje w miarę prawidłowo.
Swoją drogą jak się trochę przedobrzy z przestrajaniem i przestrzeli heterodynę za daleko to można trafić na zjawisko odwrócenia skali - tj. stacje są odbierane w odwrotnej kolejności, 2 razy takie zjawisko mi się zdarzyło przy przestrajaniu jakieś egzotyki (no name albo wynalazki byłego NRD).Tylko wtedy nie bardzo daje się zestroić obwody wejściowe.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lip 2008, 18:09

W warszawie (Służew) mam w pracy radio które odbiera komunikację lotniczą... i jest to tanie radio :)

ODPOWIEDZ