Zasilanie świetlówki z sieci 230V!
Zasilanie świetlówki z sieci 230V!
Pomocy! Poszukuje schematu, który pozwoli mi zasilać świetlówkę 18-20W bezpośrednio z sieci (bez stosowania dławika i startera). Za info z góry serdecznie dziękuję.
Na to jest bardzo prosta rada. Należy użyć układu zapłonowego od świetlówki energooszczędnej, można je kupić w sieciach tanich sklepów t.j. Real,Plus itp. za cenę około 5 zł za sztukę.Oprawkę należ delikatnie przeciąć jak najdalej od gwintu ( na ogół jest widoczny rowek w miejscu sklejenia i tam najłatwiej przeciąć ). Po przecięciu wyjmiesz płytkę z elektroniką. Do tej płytki przyłączona jest świetlówka - 4 przewody w dwóch parach. Przewody te parami należy połączć do świetlówki normalnej. Do tego celu nadaje się też większość nieświecących już świetlówek energooszczędnych. Prawie zawsz uszkodzeniu - wypaleniu - ulega tylko świetlówka.ęlektronika jest sprawna.świetlówki energooszczędne są produkowane w różnych mocach i do zasilania normalnej świetlówki musisz użyć odpopwiedniej mocy świetlówkę energooszczędną. To rozwiązanie jkest bardzo proste i tanie a samo sterowanie świetlówką jest malutkie i lekkie. 
-
Gość
przepraszam nie zalogowałem się!longin pisze:Na to jest bardzo prosta rada. Należy użyć układu zapłonowego od świetlówki energooszczędnej, można je kupić w sieciach tanich sklepów t.j. Real,Plus itp. za cenę około 5 zł za sztukę.Oprawkę należ delikatnie przeciąć jak najdalej od gwintu ( na ogół jest widoczny rowek w miejscu sklejenia i tam najłatwiej przeciąć ). Po przecięciu wyjmiesz płytkę z elektroniką. Do tej płytki przyłączona jest świetlówka - 4 przewody w dwóch parach. Przewody te parami należy połączć do świetlówki normalnej. Do tego celu nadaje się też większość nieświecących już świetlówek energooszczędnych. Prawie zawsz uszkodzeniu - wypaleniu - ulega tylko świetlówka.ęlektronika jest sprawna.świetlówki energooszczędne są produkowane w różnych mocach i do zasilania normalnej świetlówki musisz użyć odpopwiedniej mocy świetlówkę energooszczędną. To rozwiązanie jkest bardzo proste i tanie a samo sterowanie świetlówką jest malutkie i lekkie.
lTak login zgodziłbym się zTobą!,bo choć ja na to nie wpadłem gdybyś mi
doradzał to ,posłuchałbym,Ciebie!,ale chciałbym Ci
powiedzieć że kilka takich układów rozbierałem,uszkodzenia były rózne ,w zależności od zdolności manualnych osob które ,te świetlóki
używały,kiepski kontakt na scianie drgania zestyku
leci przetwornica!,bo nie wie o tym że ktoś je puszcza piki,po sieci,ciekawy też jestem,jak te lampki sprawdzają się w warsztatach gdzie pracują spawarki,nie chciałbym Cię dręczyć ale sugerowałbym problem jaka świetlówka jest zasilana z tej przetwornicy,bo przecierz zasilanie prądem przemienny prawie W.CZ około 40KHz
nie stanowi o tym ze lampa jest oszcednościowa ,lecz gaz,a raczej jego mieszanka- ato jest tajemnica!,jesli koledze powyzej uda się zapalić
zwykła swietłowkę (sygn. bary ciepłe i zimne)
oto problem podgrzeania katod i gazu zawatego miedzy nimi
pozdrawiam serdecznie piotr
Nie zagłębiałem się tak głęboko w ten temat, jednak kilka razy tak podłanczałem zwykłe świetlówki i to zdaje egzamin. Jeżeli chodzi o uszkodzenia świetlówek energooszczędnzch to na 10 uszkodzonzch tylko dwie miały uszkodzoną elektronikę , pozostałe przetwornice były sprawne. Prawdą jest że przetwornica jest "trochę szybsza " niż częstotliwość sieci, ale to na prawdę działa. Jest maleńkie i lekkie , a to że Swietlówka szybciej się zużywa to jest to cena za miniaturyzację i "łatwiznę".