Problem z AVT2636

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Problem z AVT2636

Post autor: Tranzystor » 04 cze 2008, 17:58

Witam,
otrzymałem ostatnio kit AVT2636. Dokupiłem do tego diodę laserową w TME o parametrach: 650nm długość fali, 10mW moc. Sprawdziłem diodę baterią pastylkową i świeci ładnie. Podłączyłem ją pod układ i nic... Mierzyłem układ i mikrofon sprawny, generator przebiegów piłokształtnych też. Natomiast na wyjściu wzmacniacza operacyjnego, które steruje tranzystorem końcowym, nie dzieje się nic...
Oczywiście chodzi tu o układ nadajnika. Jeżeli urządzenie dotknę od strony elementów to dioda lekko się świeci. Potencjometr jest ustawiony poprawnie, ponieważ próbowałem otworzyć tranzystor robiąc zworkę. Kostka TL082 raczej jest sprawna.

Z góry dziękuję za pomoc ;)
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 cze 2008, 23:12

Zobacz czy inna kość będzie działała, masz oscyloskop?

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 cze 2008, 6:05

Jakbym miał oscyloskop to problemu by nie było po paru minutach, ale nie mam :neutral: Wydaje mi się, że problem może tkwić w rezystorze zasilającym mikrofon. Na schemacie podane jest 10kΩ, a w spisie elementów jest 100kΩ i otrzymałem również 100kΩ. Urządzenie jest zasilane z 4,5V kiedy mierzę napięcie na mikrofonie to jest ono rzędu 800mV z tym, że zmienia ono swoją wartość kiedy zaczynam coś mówić, jest to zmiana rzędu paru mV. Kostka jest raczej sprawna, bo na wyjściu generatora przebiegów piłokształtnych pojawia się napięcie. Nie mogę jednak sprawdzić czy pojawia się tam również przebieg, ale coś się rusza :grin:

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 05 cze 2008, 11:14

Spróbuj zalożyć taki rezystor, jak na schemacie.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 cze 2008, 13:46

Jaki to rezystor nie ma większego znaczenia, problem został rozwiązany. Dziwie się, żę AVT robi tak banalne błędy. Na płytce nie ma ścieżki zasilającej TL082 (nadajnik). W odbiorniku natomiast brakuje na płytce elementu R2, trzeba go od doły samemu zamontować. Spróbuje napisać do EdW, żeby w jakimś z numerów napisali o tych błędach.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 cze 2008, 20:32

Daj 1Kohm takie zwykle są rezystory zwykle przy elekretach

ODPOWIEDZ