(nadbiurkowy)jego parametry: -15 V; 0.22A; 1.8 W. Mam tez transformator obniza napiecie z sieciowego na 15V; 35.5V; 13V; 8.5V. Dodać tzeba że chyba trzeba prąd wyprostować
Pomocy-przy podłączeniu wentylatora
Pomocy-przy podłączeniu wentylatora
posiadam samochodowy wentylator chciałbym go przerobić na domowy
(nadbiurkowy)jego parametry: -15 V; 0.22A; 1.8 W. Mam tez transformator obniza napiecie z sieciowego na 15V; 35.5V; 13V; 8.5V. Dodać tzeba że chyba trzeba prąd wyprostować
. Jestem nowym i dopiero początkującym(16 lat), urzytkownikiem zeby niebyło, lecz pewne sukcesy mam za sobą(praktyka z lutowania) 
odpowiedź na pytanie Gawła
chciałbym zmontować te częsci (i/lub kupne) tak aby wietraczek działał
Z tego co napisałeś wcześniej wynika że wentylator jest na 15V, nie wiem jakie parametry ma twój transformator (poza napięciem) spróbuj na początek skorzystać z uzwojenia 8,5V i wyprostuj to tak jak napisał gaweł, jeśli okaże sie to niewystarczające to skorzystaj z napięcia 13V ale to moze być za dużo (po wyprostowaniu będzie jakieś 18V minus spadek napięcia na diodzie lub mostku) chyba że napięcie nieco "siądzie " pod obciążeniem ale to juz zależy od transformatora.