Witam
Czy ktos z Was bawił sie ukladami radiowymi na 433MHz dostepnymi w sklepie AVT? Konkretnie chodzi mi o dwa ponizsze uklady bedace odpowiednio nadajnikiem i odbiornikiem
http://sklep.avt.com.pl/p/pl/49639/modu ... 92mhz.html
http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=46727
kupilem ostatnio te uklady razem z koderem i dekoderem HT12E i HT12D. Dzis złozylem uklad i faktycznie dziala ale tylko jezeli dotkne reka anteny. Antene wykonalem w postaci odcinka 15 cm drutu, a nadajnik i odbiornik sa umieszczone okolo 10 cm od siebie (plytka stykowa) .
Moze ktos z Was wie dlaczego uklad dziala tylko przy dotykaniu anteny i co zrobic zeby dzialal normalnie? Czy to mozliwe ze nadajnik i odbiornik sa zbyt blisko siebie? bo jakos nie wydaje mi sie to prawdopodobne
uklady radiowe 433MHz
Witam
Fajnie by było schemat miec na podstawie którego kolega robil układ [może jest gdzieś błąd w prowadzeniu sciżek].
Z doświadczenia wiem , że bardzo wazne jest zasilanie . Robiłem komunikacje radiową na 433MHz , ale miałem zasięg tylko 1m przy antenie ćwierć falowej. Winne było zasilanie , które tłumiło układ . Dodam że zakłucenia były bardzo niewielkie [dostrzegalne jedynie na oscyloskoppie z rościągnięciem 10x]. Poprowadzenie oddzielnego zasilania i przeprojektowanie płytki odbiornika rozwiązało moj problem .
ps: gdy nadajni i odbiorni sie widzialy to zasieg wynosil okolo 80m [ niewidoszne 40m]
Fajnie by było schemat miec na podstawie którego kolega robil układ [może jest gdzieś błąd w prowadzeniu sciżek].
Z doświadczenia wiem , że bardzo wazne jest zasilanie . Robiłem komunikacje radiową na 433MHz , ale miałem zasięg tylko 1m przy antenie ćwierć falowej. Winne było zasilanie , które tłumiło układ . Dodam że zakłucenia były bardzo niewielkie [dostrzegalne jedynie na oscyloskoppie z rościągnięciem 10x]. Poprowadzenie oddzielnego zasilania i przeprojektowanie płytki odbiornika rozwiązało moj problem .
ps: gdy nadajni i odbiorni sie widzialy to zasieg wynosil okolo 80m [ niewidoszne 40m]
W przypadku modulacji AM znaczenie ma jeszcze amplituda sygnalu wejsciowego (uklad RT4 akceptuje 5V) oraz dwa bardzo wazne czynniki:
- czestotliwosc podawanego sygnalu (dla RT4 50Hz-4000Hz)
- kodowanie - czyli jak bity sa reprezentowane za pomoca sygnalu.
Nie wiem czy RT4 jest odpowiednim porownaniem do stosowanego przez Ciebie ukladu, ale tylko RT4 mialem okazje parokrotnie uzywac.
- czestotliwosc podawanego sygnalu (dla RT4 50Hz-4000Hz)
- kodowanie - czyli jak bity sa reprezentowane za pomoca sygnalu.
Nie wiem czy RT4 jest odpowiednim porownaniem do stosowanego przez Ciebie ukladu, ale tylko RT4 mialem okazje parokrotnie uzywac.