Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
doktor5
- -
-
Kontakt:
Witam!
Chciałbym zrobić rozdzielnię estradową 3 fazową.
Mam problem jakie zabezpieczenia zamontować żeby ocalić sprzęt w razie zaniku zera
pozdrawiam

-
joon
- Użytkownik
-
Kontakt:
Zabezpieczenie przed zanikiem zera? Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie słyszałem żeby komuś zanikło zero, dużo częściej zdarza się brak jednej fazy co w przypadku rozdzielni estradowej raczej nie sprawi żadnej awarii z tego powodu iż praktycznie każdy sprzęt jest zasilany jednofazowo. Jeżeli ta rozdzielnia zasilana była by z pominięciem zabezpieczenia różnicowo-prądowego przed sobą można by coś wymyślić z użyciem przewodu PE jako zastępcze "zero" ale nie do obwodu zasilania sprzętu a jedynie do sprawdzania obecności N. Czy na pewno chodzi Ci o zabezpieczenie przed zanikiem zera a nie fazy? Kilka takich rozdzielni robiłem w klubach i dyskotekach ale nigdy nie słyszałem żeby ktoś obawiał się zaniku zera....

-
doktor5
- -
-
Kontakt:
Właśnie chcę wykonać taką rozdzielke słyszałem, że jak uszkodzi się przewód mechanicznie, który zasila rozdzielnie to brak zera spowoduje zniszczenie urządzeń podpiętych pod rozdzielnie, które pobierają mniejszy prąd nie wiem czy to prawda jeszcze nie robiłem takiego urządzenia. Czyli wystarczą tylko bezpieczniki na każdym gnieździe?
Jakiego typu ma zabezpieczenia ta rozdzielnia
http://www.prosklep.com/product_info.ph ... ts_id=2901
-
joon
- Użytkownik
-
Kontakt:
Same zabezpieczenia nad prądowe mogą nie zadziałać. Rozdzielnia która pokazałeś to nic innego jak 7 tzw. "esów" (jeden główny 32 3 fazy, i 6 jednofazowych osobno na każde gniazdko) oraz pomiar napięcia i prądu dla każdej fazy. Ta rozdzielnia w niczym nie pomoże Ci w razie braku zera. Moją propozycją jest zastosowanie tego:
http://www.zeg-energetyka.com.pl/lang_p ... hp?p_id=68 asymetrii oraz jest to element który przy zwiększeniu napięcia na którejś fazie (skutki pośrednie braku "zera") odłączy nam obciążenie.